Dunaszerdahely: ha befizetted az ebadót, visszakapod a kötelező chip árát

2019. február 27. - 11:30 | Régió

2018 szeptemberétől a kormány kötelezővé tette a kutyák mikrochippel való ellátását, Dunaszerdahely városa azonban ezt már egy 2015 februári rendeletében felvetette lehetőségként, amit ráadásul térít azoknak, akik befizették az ebadót.

 

Dunaszerdahely: ha befizetted az ebadót, visszakapod a kötelező chip árát
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„A kormány törvényben szabályozta a kutyatartás feltételeit, mi szeretnénk ezzel a módosítással kapcsolódni az előírásokhoz, ugyanakkor a kutyacsipeztetést továbbra is ingyenesnek szeretnénk megtartani” – fejtette ki Hájos Zoltán polgármester.

A kormányrendelet szerint a kutyákat a 12. hét betöltése előtt kötelezően chipeztetni kell. A városi rendelet szerint ugyanakkor csak fél év elteltével válnak adókötelessé, tehát csak azt követően fizethetik be utána az adót, és formálhatnak jogot arra, hogy ingyenesen kapják meg a chipet.

Az ezzel kapcsolatos eltolódási problémára tavaly már egy civil kutyatartó, Mészáros Andrea is rámutatott a képviselő-testület ülésén. Aki ugyanis befogad vagy más módon szert tesz egy ebre, az értelemszerűen az előző évért még nem fizette be utána az adót, csak a következő évben fogja. A chipeztetés tehát először mindenképp pénzbe kerül.

A most elfogadott határozat szerint azonban az ebadó befizetését követően a város a chipeztetésre fordított összeget visszautalja a kutyatartónak, amennyiben a chipet a város által kijelölt állatorvos ültette be.

„Szeretnénk azt is megelőzni, hogy a rendelkezéssel visszaéljenek. Előfordulhat ugyanis, hogy egy tenyésztő a város pénzén chipezteti a kiskutyákat, és azokat eladja máshova” – figyelmeztetett a polgármester. Márpedig az ingyenes chipeztetésre csak a város területén tartott kutyák tulajdonosai jogosultak, ezért szükséges szerinte az ingyenességet az ebadóhoz kötni.

Kapcsolódó cikk:
Áprilistól jócskán odapakolnak a parkolási díjaknak Dunaszerdahelyen
Tele a városkassza, mégis emelték az ingatlanadót Dunaszerdahelyen, ám a gumifeldolgozó és más cégek jól járnak
A szemétdíj és az elszállásolási adó is magasabb lett Dunaszerdahelyen

(SzT)