Dunaszerdahely is helytáll a vírus elleni harcban – Maszkot varrnak, s közel 50 ezer eurót ajánlanak fel a hivatali dolgozók

2020. március 27. - 21:06 | Régió

Dunaszerdahely városa nem tétlenkedik, különféle intézkedésekkel próbál segíteni a koronavírus-járvány okozta helyzeten.

Dunaszerdahely is helytáll a vírus elleni harcban – Maszkot varrnak, s közel 50 ezer eurót ajánlanak fel a hivatali dolgozók
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A város honlapján feltüntetett adatok alapján, Dunaszerdahelyen jelenleg több mint négyezer-kétszáz 65 év feletti szépkorú él. Sokukat ezekben a napokban is közvetlen családjuk segíti, sajnos azonban vannak, akiknek nem adatik meg segítség. Éppen ezért, a város még március közepén közzé tett egy felhívást, melyben arra buzdít mindenkit, hogy közösen segítsenek az arra rászoruló polgártársaiknak ebben a rendkívüli helyzetben. Céljuk, hogy a magányos, idős embereknek bebiztosítsák a mindennapi élet alapvető szükségleteit.

„A szolgáltatásnyújtáshoz a szociális osztály öt alkalmazottja áll rendelkezésre. Kérésünkre a Vöröskereszt Dunaszerdahelyi Területi Egylete is biztosított minket afelől, hogy számíthatunk munkatársaikra. Önkéntes segítséget kértünk további dolgozóinktól – az ápolóinktól, akik rendelkeznek a rászorulók gondozásával és ápolásával kapcsolatos szükséges ismeretekkel, készségekkel, továbbá megszólítottuk a dunaszerdahelyi Karitászt is” – olvasható a weboldalukon található közleményben.

Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A lakosság köréből is szívesen fogadják az önkénteseket, hiszen a jelen helyzetben minden segítő kézre szükség van.

Amennyiben valaki úgy érzi, módjában áll és szeretne is segíteni (akár a maszkvarrásba kapcsolódna be, akár az élelmiszer és egyéb létfontosságú dolgok házhoz szállításába), egy, a honlapon található formanyomtatványt kell kitöltenie.

Így, szükség esetén a hivatal dolgozói fel tudják venni a kapcsolatot az önkéntesekkel.

Illusztráció (TASR)

Mostanra már szép számban összegyűltek a segítők, valamint a városi hivatal összes dolgozója kiveszi részét a munkálatokból, vannak, akik maszkvarrással segítenek, s vannak, akik a kézbesítők soraiba állnak be. A város alpolgármestere, Karaffa Attila, illetve hivatalvezetője, Bubniak Júlia sem volt rest, hogy ajtókon kopogtasson. Mára már több ezer szájmaszkot sikerült házhoz szállítaniuk. E projektet Molnár Tímea, a városháza Közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztályának vezetője koordinálja.

A városi alkalmazottak további módon is próbálnak hozzájárulni a koronavírus-járvány megfékezéséhez. A Dunaszerdahely honlapján olvasható közlemény szerint a hivatal alkalmazottainak, valamint a városi rendőrség tagjainak féléves jutalmaira szánt 49 468 euró összeget, a dolgozók felajánlása alapján védőfelszerelések vásárlására fordítják.

Amennyiben tudomása van olyan egyedülálló, idős emberről, akinek a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása nehézséget okoz, vagy egyéb segítségre szorul, kérjük, jelezze a városi hivatal felé! A hivatal munkatársai minden hétköznap reggel 8-tól délelőtt 11 óráig elérhetők a +421 908 776 281 telefonszámon.

(SzC)