Dunaszerdahely megvásárolja a hajléktalanszálló épületét

2022. július 6. - 07:00 | Régió

Az önkormányzat döntött arról, hogy megvásárolja a hajlétalanszállóként üzemeltetett épületet a Kukučín utcán. Az épület tulajdonosa a Szlovák Államvasutak (ŽSR), a város az elmúlt, mintegy hét évben bérbe vette.

Dunaszerdahely megvásárolja a hajléktalanszálló épületét
Archív felvétel

A határozati javaslat tartalmazza az épület és a hozzá tartozó telkek megvásárlását, áfával együtt összesen 318 ezer euróért egyúttal kötelezettséget vállal, hogy az épületet az elkövetkező tíz évben nem értékesíti harmadik személy számára, hanem továbbra is hajléktalanszállásként, vagy krízishelyzetbe került családoknak szükséglakásként, közhasznú célokra alkalmazza.

„A határozati javaslat a ŽSR-rel való kommunikáció eredménye. Aki járt a szálláson, láthatta, milyen műszaki állapotban van az épület. Bérlőként csak szükségjavításokat végezhettünk rajta, ha viszont a tulajdonunkba kerül, akkor lehetőségünk nyílik pályázni a felújítására, bővítésére” – indokolta a megvásárlását Hájos Zoltán polgármester.

Hozzátette, alul megmaradna hajléktalanszállásnak, felül pedig krízisközpontot alakíthatnának ki, mely számára akár egy külön bejáratot is létrehozhatnának a jövőben. „Több lehetőség is van arra, hogy ezt megfelelő módon tudjuk kezelni” – húzta alá.

A város 2015 decemberétől üzemelteti a hajléktalanszállást a Kukučín utcán, a buszpályaudvar közvetlen közelében. Egy évvel később írtuk róla, hogy lényegében már teltházzal üzemel, ugyanakkor akadtak gondok is, amikor az egyik nyáron kisebb felújítási és festetési munkák során ki kellett költöztetni a hajléktalanokat.

(SzT)