Dunaszerdahely mellé, egy árverésre bocsátott házba költözött a kétes cég, amely Fico otthonát építette!

2016. október 27. - 18:28 | Belföld

Bemutatjuk a korábban Real Forum Invest nevű társaság rögös útját Solymoskarcsáig.

A Real Forum Invest egy 2009-ben, Pozsonyban alapított vállalat, melynek alapítói és első ügyvezetői közt jelen volt a kétes hírű, milliós adócsalás gyanújába keveredett vállalkozó, Ladislav Bašternák is. A cég talán leghírhedtebb műve a Pozsonyban ékeskedő Bonaparte luxuskomplexum, amelyben többek között Robert Fico miniszterelnök is lakást bérel.

Bašternákkal összefüggésben egy másik pozsonyi ingatlan, a Five Star Residence kapcsán merült fel adócsalás gyanúja, mivel olyan áron vett a komplexumban lakásokat (12 millióért 7 lakást), hogy a valós áruk annyi lehetett, mint amennyit adóként visszaigényelt a cége (2 millió). Tehát fennáll a gyanúja, hogy a lakásokhoz tök ingyen jutott hozzá, és csak az adóhatóságot játszották át a beépített emberüknek köszönhetően.

Bašternák a cégjegyzék szerint 2013-ban kiszállt az említett Bonaparte villát építő társaságból, társaival együtt, ekkor egy bizonyos Karol Blaha vette át tőlük a céget, és Pozsonyból egy kis faluba, Krivoklátra (Ilavai járás) költöztette. 2014-ben egy thaiföldi személy, bizonyos Aphinya Saeheng is beszállt társtulajdonosként, Blaha pedig távozott.

Egy cég tulajdonosváltását az adóhatóságnak is jóvá kell hagynia. "Az adóhatóság engedélye nélkül a cégjegyzékben nem történhet meg az átíratás" - árulta el a Denník N-nek Július Šáray jogász, korábbi nyomozó.

Nos, az adóhatóság már minimálisan 2012-től tud arról, hogy Bašternák gyanús üzleteléseket folytat, hiszen a Pénzügyőrség nyomozóhivatala is vizsgálódott utána. Most az adóhatóság adózási titokra hivatkozva nem árultak el semmit erről az esetről.

Egy héttel ezelőtt, október 20-án a korábbi Real Forum Invest Fulkrumra változtatta a nevét, és székhelyet váltott. Krivoklátról nem máshova költözött, mint a Dunaszerdahelytől négy kilométerre fekvő Solymoskarcsára. Továbbra is a thaiföldi a tulajdonosa, ügyvezetője viszont Blaha 2014-es távozása óta nem volt, míg október 21-től egy budapesti lakhellyel rendelkező személy, bizonyos Mészáros József Pál.

Ez az egész átruházási ügy azért különös, mert néhány nappal azután történt, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, azaz a NAKA október 10-én nyomozást indított a Bonaparte villa építője ellen adócsalás gyanújával.

Azzal pedig, hogy a cég új ügyvezetője budapesti, bonyolulttá válhat a céges archív dokumentumok megszerzése.

Az Aktuality.sk híroldal riportere, Ján Kuciak azt is kiderítette, hogy a Solymoskarcsa 20 cím alatt lévő ingatlant árverésen bocsátották áruba.

Bašternák még a nyáron kijelentette, hogy már nincs semmi köze a Real Forum Investhez. A cég ellen egyébként az ellenzéki, SaS-es Jozef Rajtár képviselő feljelentése nyomán indult büntetőeljárás.

Rajtár meg van róla győződve, hogy a mostani változtatások a nyomozás kezdetével függnek össze. "Krivoklát község más cégek elrejtésére is szolgált, ezért is talán szerették volna azokról leválasztani, hogy a rendőrség azokkal ne foglalkozzon. Az ügyvezetői poszt betöltésével egyfajta komolyságot akarhattak adni a vállalatnak. Ezek azonban csak a saját nézeteim. Az igazság kiderítése a büntetőjogi szervek hatáskörébe tartozik, és a nyomozást én figyelemmel fogom kísérni" - fogalmazott.

Rajtár azt követően tett feljelentést, hogy a Pénzügyi Hatóság átadott a parlament képviselőinek egy listát azokról az adóvisszatérítésekről, amelyek Bašternák cégeit érintették.

Ezek között szerepelt egy 3,6 millió eurós tétel is, amelyet épp a Bonaparte villa kapcsán igényelt vissza.

Rajtár arra gyanakodott, hogy jogtalanul, mivel szerinte a cég könyvelése fiktív ügyleteken alapszik.

Simon Zsolt az Aktuálne hírportálra írt kommentárjában kifejti, hogy

az egész cégköltöztetés csak egy színjáték az illetők részéről, mégpedig abból a célból, hogy az adófizetők pénzéből meggazdagodjanak. Szomorúnak tartja, hogy mindez Robert Fico és Robert Kaliňák által diktált ütemben zajlik, egy olyan kormánykoalíción belül, amelyben ezt számukra az SNS és a Híd is lehetővé teszi.

A Krivoklátra való cégköltöztetés azért is gyanús, mivel Bašternák több cégének székhelyét is áthelyezte oda azok közül, amelyek kapcsolatba hozhatóak a Five Star Residence-ben történt lakásvásárlásaival.

A rendőrség a Five Star Residence ügyében is nyomoz, de Bašternákot egyelőre nem gyanúsítják semmivel.

(Denník N/para)