Dunaszerdahely mellett Somorja és Tallós is visszatér az idén ingyenes Felvidéki Vágtára

2022. június 15. - 10:35 | Régió

Idén hatodik alkalommal, szponzori támogatásokból valósul meg a Felvidéki Vágta Dunaszerdahelyen, a sikabonyi reptéren, és nemcsak a belépés, de a vágtabuszt igénybe vevőknek a kijutás is ingyenes lesz.

Dunaszerdahely mellett Somorja és Tallós is visszatér az idén ingyenes Felvidéki Vágtára
Bóna Erzsébet, Hájos Zoltán és Egri Árpád (Fotók: Paraméter)

Június 25-én, szombaton, hagyományosan az ősszel Budapesten megrendezendő Nemzeti Vágta előfutamaként valósul meg a Felvidéki Vágta, melyen 12.30-tól három előfutamot terveznek a kora esti, hat órakor kezdődő döntő előtt.

Az elmúlt hét évben megrendezett öt Felvidéki vágtát öt különböző település öt különböző lovasa nyerte. Az elsőt (2015) Somorját képviselve Egri Árpád, aki később, 2018-ban második lett, idén pedig Dunaszerdahelyt képviseli. A legtöbb dobogós helyet eddig Tóth René szerezte, aki Érsekújvárt képviselve 2016-ban első, egy évvel később pedig második lett, míg 2019-ben, a legutóbbi vágtán, immár Nyárasd színeiben szintén második. A településeket illetően ugyanez a cím Naszvadot illeti meg, szintén három dobogós hellyel, amely 2017-ben győztest avatott Bobek László személyében, a két azt megelőző évben pedig Gerhardt Miroslavval második lett. A rendező Dunaszerdahely egy alkalommal volt dobogós, 2019-ben, de akkor Osztényi Zoltánnal meg is nyerte a vágtát.

Íme az eddigi évek dobogósai:

2015 – I. Felvidéki Vágta:

1. Somorja – Egri Árpád, 2. Naszvad - Gerhardt Miroslav, 3. Hodos - Schavel Péter

2016 – II. Felvidéki Vágta:

1. Érsekújvár – Tóth René, 2. Naszvad – Gerhardt Miroslav, 3. Felsőszeli - Ledneczky Norbert

2017 – III . Felvidéki Vágta:

1. Naszvad – Bobek László, 2. Érsekújvár – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely

2018 – IV. Felvidéki Vágta:

1. Nyékvárkony - Schavel Péter, 2. Somorja - Egri Árpád, 3. Negyed - Fördős Denisa

2019 – V. Felvidéki Vágta:

1. Dunaszerdahely - Osztényi Zoltán, 2. Nyárasd – Tóth René, 3. Tallós – Múcska Gergely

Idén tehát Dunaszerdahely lovasaként indul a versenyen Egri Árpád, aki a budapesti Nemzeti Vágtán egy alkalommal a középdöntőig jutott.

"Egri Árpád már a legelejétől részese a Felvidéki Vágtának, Budapesten is szerepelt, bízunk a szaktudásában, és a ló erejében is" - jegyezte meg vele kapcsolatosan Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

Maga a zsoké arról számolt be, hogy a közelmúltban lovat váltott, és vele készül a vágtára. "Magyarországról sikerült szereznem egy 75%-ban akhal teke fajtájú lovat. Egy hónapja dolgozunk együtt, bízom a legjobbakban. Remélem, meg tudom nyerni Dunaszedahelynek ezt a versenyt"

Visszatérő községként szerepel a vágtán Somorja és Tallós, újoncként pedig Dunaújfalu (Szenci járás) és Pozsonyeperjes (Dunaszerdahelyi járás). Utóbbi lovasa a mezőny legfiatalabb zsokéja lesz.

Az idei vágtán első alkalommal rendezik meg a Kishuszár Vágtát, amely során a fiatalok próbálhatják ki magukat lóháton. Bóna Erzsébet, a rendezvényt szervező Bons Promotion ügyvezetője a vágta keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egyelőre hárman jelentkeztek ebbe a futamba, közülük egy juthat ki Budapestre.

További érdekesség az ún. Csallóközi Vágta, amely lényegében a szlovák futam. Ezen a futamon idén Pöstyén, Jóka és Nagyszarva is indít saját lovast, a vágta győztese ugyancsak megmérettetheti magát majd Budapesten, a Nemzeti Vágta nemzetközi futamában.

A vágta nem csupán a lovakról és a lóversenyről szól, de a sikabonyi reptér területén termelői piac, kézműves udvar és parasztudvar, valamint csallóközi ízek utcája is megtalálható majd. Lovasbemutatót tart a Bíró Kert Lovas Központ, amely az Argyll hagyományőrző egyesülettel közösen megidéz egy 896-os csatajelenetet. Rendeznek emellett kocsitoló versenyt, a gyerekek pedig korabeli fajátékokkal és hongofoglaláskori harci eszközökkel is megismerkedhetnek egy, a reptéren felállítandó jurtában.

A kulturáűlis programok keretében fellép a Dolly Plussz együttes, továbbá Dunaszerdahelyről a Fortissimo zenekar. Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Érsek Rezső révén Fényes Szabolcs, a 110 éve született zeneszerző legismertebb melódiái is felcsendülnek, míg a Glamour zenekar gyerekműsorral készül.

(SzT)