Dunaszerdahely: „A mi feladatunk nem az öncélú emlékezés és a múlton való búslakodás”

2019. november 11. - 23:04 | Régió

Az első és második világháború katonahalottjaira emlékeztek hétfőn délelőtt 11 órakor Dunaszerdahelyen a hősi halottak emlékművénél.

Dunaszerdahely: „A mi feladatunk nem az öncélú emlékezés és a múlton való búslakodás”
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

101 évvel ezelőtt ezen a napon és az említett órában lépett hatályba az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény, melyet a franciaországi Compiègne közelében található erdőben álló vasúti kocsiban az antanthatalmak és a Német Birodalom. Dunaszerdahelyen tavaly avatták fel a világháborúkban katonaként elhunyt dunaszerdahelyiek akkor meglehetősen vitatott emlékművét, mely 224 nevet tartalmaz.

Az idei megemlékezés hivatalos programjában szerepelt Hájos Zoltán polgármester beszéde is, ő viszont nem jelent meg az eseményen, csak az alpolgármesterek, A. Szabó László és Karaffa Attila, rajtuk kívül Márvány Mikós a pozsonyi magyar nagykövetségről, továbbá városi képviselők, városi intézmények képviselői és a Szabó Gyula Alapiskola diákjai.

Ünnepi beszédet végül Szakál László dunaszerdahelyi esperes mondott, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy „kegyelettel kell emlékeznünk azokra a katonákra, akiknek el kellett jutniuk a gonoszok által készített földi pokolba, hogy mi békében élhessünk”.

„Ezzel a megemlékezéssel azonban nemcsak egy ünnepi pillanatot élünk át, hanem megpróbáljuk úgy megőrizni a múltat, hogy abból tanuljunk, és felelősen éljünk a jelenben. A mi feladatunk ugyanis nem az öncélú emlékezés és a múlton való búslakodás, hanem az igaz tettekben való tisztelgés” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy „szeretteik nem ölni, pusztítani küldték, hanem arra figyelmeztették, hogy a háborúban ne légy vért szomjazó vadállat. Kerüld a keményszívűséget a harcszíntéren, ne bántsd fegyvertelen embertársaidat, mutasd meg nemesszívűségedet, ne lopj, ne rabolj, ne gyújtogass, kárt ne tégy. Légy emberséges, segítséget nyújtó a sebesültek iránt, légy irgalmas és könyörületes a foglyokhoz és akkor Isten is irgalmas lesz veled szemben.”

Úgy véli, kijelenthető, hogy „a világháborúba induló, s az ott életüket vesztett hőseink innét, a Csallóköz szívéből a békének a követei voltak a harctereken”.

„Ők a mi hőseink akik arra várnak, hogy egyénileg, családjaikban, közösségükben is felkeressük őket” – húzta alá Szakál László.

(SzT)