„Dunaszerdahely nagyváros lesz, vagy megmarad kisvárosnak?”

2019. január 30. - 13:09 | Régió

A területrendezési terv módosítását fontolgatja a dunaszerdahelyi önkormányzat, mégpedig a Galántai utat keresztező új átkötőút mentén épülő lakóövezet kapcsán.

„Dunaszerdahely nagyváros lesz, vagy megmarad kisvárosnak?”
Az Újfalu lakótelep ott ér véget, ahol az új lakóövezet kezdődik (Archív fotó: Paraméter)

Hájos Zoltán polgármesternek a TASR hírügynökségnek adott interjú szerint a területrendezési terv módosításának célja, hogy a beruházókat támogassák. Az átkötőút két szakasza mentén folyamatos az építkezés, számos családi házban már laknak, több helyen megkezdődtek, adott esetben tavasszal folytatódnak a munkálatok.

„Arról kell határoznunk, hogy Dunaszerdahely nagyváros lesz-e, vagy megmarad kisvárosnak. Az R7-es gyorsforgalmi út építésével összefüggésben Dunaszerdahelyen biztosan lesz érdeklődés további beruházások iránt is” – fogalmazott Hájos.

556 és 874 négyzetméter közötti telkeken készülnek családi házakat építeni, a házak mellett trafóállomással, továbbá az egyik telken áruházzal. Egy 9600 négyzetméteres területen pedig egy beruházó kilenc háromemeletes lakóház felépítésére készül.

Ezzel részben összefügg a Városi Hivatal Területrendezési, építési és közlekedési alosztályának iránymutatása, melyben felhívják a lakosság figyelmét a területrendezésre vonatkozó információkhoz való ingyenes hozzáférés lehetőségére, legyen szó dunaszerdahelyi, ollétejedi vagy sikabonyi telkekről.

„Javasoljuk, hogy a területrendezési információkat még az ingatlan vásárlása, illetve a tervdokumentációs munkálatok megkezdése előtt kérjék ki, mivel az építmény elhelyezése, a terület célszerű használata vagy az építmény használati céljának módosítása csak a hatályos területrendezési dokumentációval, azaz a város területrendezési tervével összhangban lehetséges”

– közölték, hozzátéve, hogy ilyen információkat kiadhatnak például a tulajdonjogi viszonyok rendezése, pénzintézetek általi felhasználás, a terület mezőgazdasági földterületből való kiemelésére irányuló eljárás céljából is.

Ezekből az információkból az osztály közleménye szerint kiderül, hogy a tervezett építkezés az adott területen kivitelezhető-e. Részleteket tudhatunk meg a terület célszerű használatának feltételeire, módjára (és nem megfelelő módjára), intenzitására, a beépített terület maximális kiterjedésére, az építmény szintjeire, a tömegindexre, a zöldövezet minimális kiterjedésére, a tervezet műszaki és közúti hálózatra vonatkozó szabályokról.

A kiadott információ egy évig érvényes vagy pedig addig, míg a város területrendezési tervének módosítását el nem fogadja.

(parameter)