Dunaszerdahely testvérvárosában is irodát nyitott a Jobbik, balhé van ott is

2015. november 5. - 17:26 | Külföld

Még a magyar külügyér, Szijjártó Péter is odaszólt, hogy ez bizony provokáció.

Dunaszerdahely testvérvárosában is irodát nyitott a Jobbik, balhé van ott is
Szávay István a dunaszerdahelyi irodanyitáskor (Paraméter-felvétel)

"Provokáció a Jobbik képviselői fogadóirodájának megnyitása a vajdasági Zentán, ami csak rontani tud a magyar-szerb kapcsolatokon" - nyilatkozta csütörtökön.

A dunaszerdahelyi irodanyitásra a szlovák kormány hisztizett egy sort. Törvénymódosítást is kilátásba helyeztek, miközben szlovák-magyar viszonylatban elmondták ugyanazt, amit most Szijjártó, tehát hogy "a magyar-szerb együttműködés sohasem volt olyan jó, mint napjainkban. Az olyan lépések, mint Szávay István képviselő zentai irodája csak rontani tudnak a kapcsolatokon, javítani semmiképpen sem".

Szijjártó még tovább hízelgett a szerbeknek, mondván "a szerb kormány sokat tett azért, hogy a magyar közösség széles körű jogokat élvezzen Szerbia területén, a Vajdaságban. Az ilyen lépéseknek semmi értelmük nincs, provokációnak minősülnek, azok ellentétesek a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének érdekével".

Szávay István a múlt csütörtökön nyitott országgyűlési képviselői fogadóirodát Zentán, miután a hatóságok kétszer is betiltották a Jobbik pártirodájának működését Szabadkán. Zenta egyébként Dunaszerdahely testvérvárosa, ahol pedig néhány héttel korábban nyitott irodát Szávay.

A megnyitón azt mondta: azért jött, hogy segítséget nyújtson a helyieknek a magyar állampolgárság és a szükséges dokumentumok megszerzésében, és tanácsot adjon az őket érintő problémák megoldásában.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ugyanakkor a hír hallatán úgy reagált: tudjuk, melyek a problémák, és hogy azokat hogyan lehet megoldani, nem kell nekünk magyarországi oktató.

A szerb államizgatási és önkormányzati minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Jobbik politikai tevékenységet folytat-e Szerbiában.

A vajdasági tartományi kormány elnöke, Bojan Pajtic elfogadhatatlannak tartja a Jobbik irodanyitását, mert szerinte egy "szélsőséges és soviniszta" szervezetről van szó. A Politikának adott nyilatkozatában Pajtic a Szerbiában nem regisztrált félkatonai szervezetnek nevezte a Jobbikot. Szerinte a rendőrségnek és az ügyészségnek reagálnia kell a történtekre. "Van elég szélsőség Szerbiában, nincs szükségünk behozatali szélsőségekre" - fogalmazott a vajdasági kormány elnöke.

A legerősebb szerbiai párt is reagált arra, hogy a Jobbik irodát nyitott Zentán. Igor Mirovic, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint a Jobbik képviselője nem végezhet olyan munkát Szerbiában, amellyel soviniszta javaslatait és ötleteit terjesztheti.

MTI/para

Címkék: szávay istván, Jobbik