Dunaszerdahelyen egyelőre nincs érdeklődés a gyerekszemélyi iránt

2019. december 2. - 15:26 | Régió

Decembertől lehetővé vált a személyi igazolvány kiváltása 15 évnél fiatalabb gyerekek számára is, ennek feltételeiről és részleteiről már írtunk.

Dunaszerdahelyen egyelőre nincs érdeklődés a gyerekszemélyi iránt
Illusztráció

Érdeklődtünk a dunaszerdahelyi járási rendőrkapitánynál, megrohamozták-e a szülők az okiratokkal foglalkozó részlegüket, a válasz azonban nem túl meglepően nemleges.

Both Péter elmondása szerint a nap folyamán egyetlen igénylőjük volt, az is egy kollégájuk rokona, aki tulajdonképpen szerette volna kipróbálni ezt a lehetőséget.

Nem is számítanak arra, hogy az első napokban ennél sokkal nagyobb volna az érdeklődés, mivel szavai szerint a tavasz folyamán, amikor annak szezonja van, sokan kiváltották gyermekük számára az útlevelet, az pedig a gyermek korától függően 2 vagy 5 évig már érvényes marad.

Kérdésünkre felhívta viszont a figyelmet arra, hogy akik esetleg egyelőre nem váltották ki, ám a karácsonyi ünnepek előtt gyermekükkel Győrbe vagy a határ menti városok bármelyikébe készülnek át vásárolni, azok számára szükség van minimum a személyi igazolványra a gyerekek esetében is. Hasonló a helyzet azokkal, akik az elkövetkező hetekben síelni terveznek Ausztriába, vagy máshova az EU-n belül.

Véleménye szerint a személyi igazolvány azok számára lehet előnyös, akik legfeljebb az EU-n belüli, illetve néhány további európai országban terveznek utazgatni, melyekhez elegendő a személyi a gyermek számára. Ez esetben ugyanis, mint azt már írtuk, olcsóbban kiválthatják, mint az útlevelet, melynek előnye viszont az, hogy az egész világon használható.

(SzT)