A Dunaszerdahelyen élő Tóth Lászlónak ítélték a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat

A Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj idei büszke tulajdonosa Tóth László József Attila díjas költő, író, irodalom- és művelődéstörténész, műfordító, szerkesztő. 

A Dunaszerdahelyen élő Tóth Lászlónak ítélték a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat
Tóth László ( Az író hivatalos honlapja)

A díjat 2011-ben a Budavári Önkormányzat alapította, tisztelegve ezzel a XX. század legnagyobb magyar elégiaköltője és műfordítója születésének 125. évfordulója előtt. A díjat azóta minden évben odaítélik egy olyan művésznek, aki műfordítói tevékenységével hozzájárul a magyar kultúra hazdagításához, s annak nemzetközi népszerűsítéséhez. 

Tóth László Budapesten született, ám gyermekkorát Csehszlovákiában töltötte. 1986-ban Magyarországra települt, majd 2005-ben visszaköltözött Pozsonyba, azután Dunaszerdahelyre. Az „önazonosság megőrzésének kényszerítő parancsa” és „az önazonosság elvesztésének félelme” kíséri végig kiváló életművét. Verses és prózai köteteit egyaránt a műfaji és nyelvi gazdagság jellemzi. Tóth László harmincnégy önálló kötetével és több mint tízkötetnyi műfordításával kimagasló költő-írói, műfordítói életművet teremtett, szerkesztőként, könyvkiadóként és irodalomszervezőként nagyon sokat tett a hazai és a határon túli magyar irodalom fennmaradásáért, a magyar nyelv megőrzéséért.

konyvunnep.hu