Dunaszerdahelyen és más szlovákiai magyar városokban is megemlékezést tartanak a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

2020. február 13. - 15:18 | Régió

Február 21-én, Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának második évfordulóján több magyarok lakta városban is megemlékezéseket tartanak. Többek között Komáromban, Dunaszerdahelyen, Ipolyságon, Párkányban és Somorján is sor kerül gyertyagyújtásra vagy más jellegű kísérőprogramokra.

Dunaszerdahelyen és más szlovákiai magyar városokban is megemlékezést tartanak a Kuciak-gyilkosság évfordulóján
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A komáromi Kuciak-emlékest 17.00 órakor kezdődik a Klapka-téren, a mécsesgyújtással összekötött megemlékezésen többek között Daniela Kapitáňová, Dékány Nikolett, Urbán Péter, Jozef Černek és Laboda Róbert is beszédet mond. Az estét 18.00 órai kezdettel egy beszélgetőest zárja a Rév-Magyar Kultúra Házában Vrabec Mária, Langschadl Mátyás és Gazdag József részvételével.

Dunaszerdahelyen 18.00 órakor a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren találkoznak a megemlékezők, gyertyagyújtásra és szónoklatokra is sor kerül. Hét órakor az NFG klubban a sajtószabadságról, a demokrácia lényegéről, az újságírói hivatásról és társadalmi felelősségről beszélget Szigeti László és Rácz Vincze.

Ipolyságon a vonatkozó megemlékezés a városi köztemetőben a Megbékélés kapuja előtti téren zajlik 16.00 órától, a verses-zenés műsor mellett közös imádkozás zajlik az ipolysági római katolikus, evangélikus, református lelkészekkel és hívekkel, majd gyertyagyújtás a temetőkeresztnél.

Párkányban a megemlékezők a platánok alatt a sétálóutcán 17.00 gyülekeznek, Jozef Nosál és Tokár Géza mond beszédet a gyertyagyújtás mellett. 17.30-kor a – Barta Gyula Galériában beszélgetést tartanak a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében „Hol tart ma a tisztességes Szlovákia?” címmel, melyen Marosz Diána és Cs. Liszka Györgyi vesz részt.

Somorján szintén kötetlenebb gyertyagyújtást szerveznek, az esemény pontos kezdési időpontja és helyszíne még nem ismert.


(-)