Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren is jóval többen fognak külföldről szavazni

2020. január 21. - 15:02 | Régió

A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokhoz képest megnőtt az igény a külföldön élők részéről, hogy postai úton leadják szavazatukat a február 29-én esedékes parlamenti választásokon.

Dunaszerdahelyen és Nagymegyeren is jóval többen fognak külföldről szavazni
Fotó: TASR

Dunaszerdahelyen a postai szavazást összesen 94 személy kérvényezte, ami 2016-hoz képest több mint háromszoros emelkedés. Négy éve ugyanis mindössze 29-en adták le szavazatukat külföldről – tudtuk meg Bubniak Júliától, a városi hivatal vezetőjétől.

A külföldön élő dunaszerdahelyiek 14 országból készülnek szavazni, köztük vannak a szomszédaink, mint Csehország, Magyarország, Ausztria, de Anglia, Németország, az USA, Svájc, Norvégia, Luxemburg, Spanyolország, Kanada, Olaszország, Belgium és Franciaország is.

Nagymegyernek harmadannyi lakosa van, mint Dunaszerdahelynek, e város külföldön élő polgárai közül 10-en kezdeményezték a postai úton történő szavazást, míg négy éve csak ketten. Holényi Gergő polgármester érdeklődésünkre közölte, hogy köztük túlnyomórészt Angliában, Németországban és Kanadában élők szerepelnek.

A parlamenti választásokat február 29-én tartják Szlovákiában, január 10-ig lehetett kérvényezni a postai úton történő szavazást. Ez lesz a nyolcadik parlamenti választás Szlovákiában, összesen 25 politikai formáció közül választhatunk.

(SzT)