Dunaszerdahelyen jobb lesz időpontot foglalni, a járás néhány településén már pénteken kezdődik a tesztelés

2021. január 20. - 07:04 | Régió

A járási válságstáb kedden tanácskozott a járási hivatal elöljárójának kezdeményezésére. Átbeszélték a szervezés részleteit, sok helyen azonban még nincsenek véglegesítve a tesztelőcsapatok vagy helyszínek, vagy épp a mobil mintavételi helyszín státuszának engedélyeztetése és a szükséges szerződések megkötése zajlik. Megkérdeztük Dunaszerdahely és Bős polgármesterét, illetve összegyűjtöttünk néhány információt azon falvakból, amelyek már tájékoztattak a tesztelés részleteiről.

Dunaszerdahelyen jobb lesz időpontot foglalni, a járás néhány településén már pénteken kezdődik a tesztelés
Illusztrációk - Cséfalvay Á. András

„Arról egyeztettünk, milyen szerződéseket kell kötni, illetve a szervezési és technikai részleteket prezentáltuk a települések önkormányzatainak. A járási hivatal az antigénteszteket biztosítja, a részvételt alátámasztó igazolásokat az egyes települések letölthetik az egészségügyi minisztérium honlapjáról” – árulta el érdeklődésünkre Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója. Ezeket az igazolásokat aztán a települések hivatalai saját pecsétjükkel látják el.

A novemberi országos tesztelések idején a hadsereg koordinált, most ezt részben a járási hivatal teszi, viszont a települések önkormányzatainak kell a teszteken kívül minden védő-, higiéniai és egyéb felszerelést beszerezni, tesztelőcsapatokat megszervezni, szerződtetni pedig az ún. mobil mintavételi helyszín (MOM) státusszal rendelkező intézményeknek.

A MOM-státusszal nem rendelkezik alanyi jogon minden település, engedélyért kell folyamodni. Hogy egyszerűsödjön némileg a helyzet, a járási rendőrkapitányság négy körzetéhez (Dunaszerdahely, Somorja, Nagymegyer, Bős) tartozó településeket a körzeti központokhoz sorolták, tehát ha valamely község esetleg nem szerez engedélyt saját MOM-státuszra, az a körzeti központ kihelyezett mintavételi helyszíne lehet. Ennek csupán adminisztratív jelentősége van, nincs akadálya annak, hogy MOM-státusz nélkül teszteljenek az adott községben.

Egyelőre viszont nem tudni, minden községben lesz-e tesztpont, mivel folyamatban van azok véglegesítése, a járási hivatal szerdai határidőt szabott meg.

Aminek viszont már nemcsak adminisztratív jelentősége van, az az, hogy hol lesz tesztpont, mennyi és mikor lesz elérhető.Hiába jelentette be a kormány a hangzatos, kilenc napos országos tesztelést, a legtöbb helyen csupán a hétvégén, a legjobb esetben péntektől keddig lesz lehetőségünk leteszteltetni magunkat.

Az említett legjobb eset többé-kevésbé érvényes például Dunaszerdahelyre, ahol Hájos Zoltán polgármester közlése szerint pénteken és szombaton, majd a vasárnapi szünetet követően hétfőn és kedden készülnek tesztelni (a kórházi, közegészségügyi hivatali vagy egy magánrendelőben zajló tesztelések időpontjai ettől függetlenek).

Pénteken és kedden 12.00-tól 18.00-ig, szombaton és hétfőn pedig 8.00-tól 18.00-ig várják a polgárokat a tesztelésre, utóbbi esetben déltől egyórás szünettel. Összesen hat mintavételi helyszín lesz, köztük az öt alapiskola (Vámbéry, Szabó Gyula, Kodály Zoltán, Jilemnický utcai, Smetana ligeti), valamint a sikabonyi közösségi ház. Szombaton emellett a karcsai úti közösségi központban is kialakítanak egy tesztpontot.

A polgármester kifejtette, hogy zajlanak egy online időpont-foglalási rendszer előkészületei.

„A város weboldalán kialakítunk egy bannert, amelyen keresztül percre pontosan – talán három perces eltérésekkel – időpontot lehet majd foglalni. Azok számára, akiknek nem áll módjukban ezt használni, biztosítunk egy hivatalos városi hívószámot, melyen keresztül ugyanezt lehetővé tesszük” – hangsúlyozta.

Figyelmeztetett, hogy mindenki jelentkezzen be, mivel aki időpont nélkül téved valamely mintavételi helyszínre, annak várnia kell, míg felszabadul egy időpont. Elsőbbséget élveznek majd tehát azok, akik regisztráltak.

„Bízunk benne, hogy a rendszer stabil lesz. Azzal számolunk, hogy a tesztre ebben az esetben legfeljebb 10-15 percet kell várakozni. Mi igyekezni fogunk, hogy minden flottul menjen” – fogalmazott.

A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal kedden már jelezte, hogy sikerült felállítaniuk a tesztelőcsapatokat, elegendő egészségügyi és adminisztratív dolgozó jelentkezett. Hájos Zoltán elárulta azt is, hogy Dunaszerdahely mint város, nem rendelkezik MOM-státusszal, intézményként ezt a város számára a Jilemnický utcai alapiskola biztosítja, a körzet településeinek pedig a Vámbéry.

Bősön is már minden készen áll, és Fenes Iván polgármester elmondása szerint már akár holnap tesztelhetnének, ha lenne mivel. Ugyanakkor hozzátette, nem szeretnék félrevezetni vagy összezavarni a lakosságot, ezért

a két hétvégi napot biztosítják a tesztelésre, szombaton és vasárnap is reggel 8-tól este 21 óráig mintavételeznek.

Összesen négy mintavételi pontot biztosítanak, a kultúrháznál és az iskolai tornateremben 2-2-t. Fenes Iván elárutla azt is, hogy elképzelhető, a négyből egyet hétfőn és kedden is kinyitnak, ugyanakkor megjegyezte, akinek nem muszáj, ne halogassa addig, menjen el hétvégén.

Online foglalási rendszert nem terveznek, maradnak az ősszel is bevált, ábécé szerinti ajánlási rendszernél. „Nem hiszem, hogy túl kellene bonyolítani, csupán tudtára adni az embereknek, hogy ne mindenki szombaton reggel nyolckor sorakozzon“ – fogalmazott.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a kormány által felajánlott, elvégzett tesztenként járó 5 euró költségtérítés a nagyobb települések esetében kifizetődő lehet, a kisebb községekben viszont, ahol alig tesztelnek, kevésbé, hiszen a csapatoknak ott is védőfelszerelést, jutalmat és ételt kell biztosítani.

Azt viszont nem tervezik bevezetni, hogy csak a helyieket tesztelnék le, ellentétben például Nyárasd községgel, amely a Facebook oldalán közölte, hogy Dunaszerdahelyhez hasonlóan

pénteken kezdik a tesztelést, két helyszínen (alapiskola, kultúrház), szombaton és vasárnap pedig ehhez csatlakozik még egy, a sportcsarnok. A mintákat 8 és 18 óra között veszik le (kivéve a 12 és 13 óra közti ebédszünetet), mint azt kijelentették: csupán állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkező nyárasdiaktól.

Ugyancsak péntektől tesztelnek Légen, a község hivatalos Facebook-oldalára kitett közlemény szerint déltől este 20 óráig, szombaton 8 és 17, vasárnap pedig 8 és 12 óra között.

Sárosfa község jelezte, hogy várhatóan szombaton és vasárnap tesztelnek, Egyházgellén szintén ezen a két napon (08-20), ahogy Felsőpatonyban is (szombat: 08-20, vasárnap: 08-16) Dercsikán csupán szombaton (08-16), Sárréten szintén szombaton (8-20, de 15 óráig csak a sárrétieket), Vittényben pedig vasárnap. Kisudvarnok és Vásárút egyelőre csupán annyit közölt, hogy MOM-státuszért folyamodtak.

Vörösmajorban ugyanakkor már előrébb járnak. A község honlapján már jelentkezni lehet az időpontokra péntektől keddig (8-18), ugyanakkor jelezték azt is, hogy csak helyieket tesztelnek, munkanapokon pedig csak azokat, akik foglaltak időpontot.

Amint módunkban áll, a járás többi községéből is közlünk információkat.

(SzT)