Dunaszerdahelyen kevesen szavaztak Kotlebára, és ez meg is látszik azon, mennyien oltatták be magukat

2021. június 4. - 10:29 | Belföld

Ha most jelentkezne be Pozsonyban oltásra, és nem tartozik a veszélyeztetettek körébe, akkor néhány hetet is várakoznia kell, hogy sorra kerüljön, hiszen annyian szeretnék magukat beoltatni a fővárosban. Nem is csoda, hogy a pozsonyiak vakcinaturizmusra adták a fejüket, és az ország egyéb régióiba utaznak, hogy hamarabb megkapják a vakcinát. Ahol Marian Kotleba pártja, az oltást nyíltan elutasító  ĽSNS jó eredményt ért el, ott az oltási hajlandóság is alacsonyabb.

Dunaszerdahelyen kevesen szavaztak Kotlebára, és ez meg is látszik azon, mennyien oltatták be magukat
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ha a fővárosiak a Közép-Szlovákia déli vidékein jelentkeznek be vakcinára, szinte kapásból kapnak időpontot. Pozsonyban már 41 százalékos a lakosság beoltottsága, de vannak olyan régiók, például a Poltári, vagy Csadcai járás, ahol ez az adat 15-16 százalékos csupán. Ezeket a járásokat, valamint a Nagyrőceit (21,1 százalék), a Gelnicait (18 százalék), a Krupinait (21,1 százalék), de akár a Rimaszombatit (18,3 százalék) is nem csupán az köti össze, hogy kevesen érdeklődnek a koronavírus elleni oltás iránt. Ezekben a régiókban a tavalyi parlamenti választásokkor az országos eredményhez képest nagyobb támogatást gyűjtött be a szélsőséges ĽSNS, amelyik nyíltan oltásellenes retorikát folytat. Hiszen míg országosan 8 százaléknál valamivel kevesebbet értek el Kotlebáék, a Poltári (16,3 százalék), vagy Csadcai járásban (13,5 százalék) sokkal többet, ahogy Nagyrőcén (13,1 százalék), a Gelnicán (14,5 százalék) vagy a Krupinai járásban (17 százalék) is.

Azt tudni lehettet korábbi felmérések alapján, hogy a Kotleba-féle párt támogatói közül aránytalanul sokan elutasítják az oltóanyagot. Felmerülhet a szociológiai dilemma, hogy vajon a választók hozzáállása formálja a párt álláspontját, vagy éppen fordítva, a politikai tömörülés véleménye befolyásolja a választópolgárok meggyőződését. Valószínűleg kétirányú befolyásolásról van szó. Az ĽSNS az oltásellenes retorikájával és a dezinformációs kampányával sokakat meggyőzhetett a kotlebás "igazságról". A másik oldalon viszont a párt szavazóinak zöme már korábban is ellenezhették a vakcinát, mert nem tegnap kezdték fogyasztani fakenews híreket és az ĽSNS hozzáigazította az álláspontját a támogatói véleményéhez.

A témához illeszkedik egy csütörtöki cikkünk is, miszerint azokban az országokban, ahol kevesebben értenek egyet azzal az összeesküvés-elmélettel, hogy a koronavírus nem is létezik, és csalás az egész, magasabb az oltási hajlandóság.

Érdekességként jegyezzük meg, hogy a Dunaszerdahelyi járásban 34,5 százalékos, Galántai járásban 24,7 százalékos, a Komáromi járásban 26,4 százalékos, az Érsekújvári járásban pedig 23,1 százalékos a beoltottsági arány és ezekben a járásokban az országos eredménynél kevesebb szavazatot kaptak Kotlebáék (DS -1,4 százalék, GA-5,4 százalék, KN- 2,8 százalék, NZ -7 százalék)

(DenníkN/para)