Dunaszerdahelyen május közepétől szállíthatnak ebédet az időseknek, Nagymegyeren és Bősön ez ma is működik

2020. április 30. - 12:40 | Régió

A koronavírusos világjárvány legveszélyeztetettebb korosztálya a nyugdíjasoké, éppen ezért a világ minden táján különleges figyelmet szentelnek az ő védelmük érdekében meghozandó biztonsági intézkedéseknek. Étkeztetésük elmaradhatatlan szükséglet, és ahol hozzátartozóik ebben csak korlátozottan tudnak segíteni számukra, ott a helyi önkormányzatok szociális szerveire is szükség van. Ennek módjáról érdeklődtünk három városban. Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Bősön is más-más válaszokat kaptunk.

Dunaszerdahelyen május közepétől szállíthatnak ebédet az időseknek, Nagymegyeren és Bősön ez ma is működik
Fotók: Cséfalvay Á. András

Dunaszerdahelyen március 10-től bezárták a Komenský utcában lévő nyugdíjas étkezdét, így onnan csak az étel elvitelére volt lehetőség, később viszont már ez a szolgáltatás is szünetelt – árulta el érdeklődésünkre Hájos Zoltán polgármester. Szavai szerint addig nem kívánják újra lehetővé tenni ezt a szolgáltatást, míg nem tudják az alkalmazottakat rendszeresen letesztelni koronavírusra.

„A legérzékenyebb szociális csoportról van szó, nem szerettünk volna senkit megfertőzni. A szociális szolgáltató központ igazgatónője feladatul kapta, hogy járjon utána az alkalmazottak tesztelési lehetőségének, mérjék fel az igényt a nyugdíjasok körében az étkeztetési szolgáltatásra, és ha ez mind készen van, elindulhat a nyugdíjasok számára a főzés” – szögezte le, hozzátéve, hogy május 10-15. környékén erre már lehetőség nyílhat.

A polgármester elmondta, hogy korábban több nyugdíjas elsétált az étkezdébe, de voltak, akik saját ételhordóban vitték el az ebédet. A jövőben viszont mindenkinek egyszer használatos ételhordóban adnák csak ki.

„Veszélyes lenne, hogy ha mindenki a sajátját hozná, és esetleg bevinnénk valamit a konyhára. Továbbá megnézzük, a Gastro DS autójával volna-e lehetőség esetleg kiszállítani az ételt azoknak, akiknek erre volna igénye. Egy-két héten belül ez megoldódhat, de szükséges letesztelni az alkalmazottakat” – fogalmazott.

Személyenként 60 euróba kerülne a teszt, amit azonban rendszeresen, hetente akár 1-2-szer el kéne végezni a polgármester szerint. „Most úgy tűnik, a megyén találhatunk erre pénzt, a megye ugyanis 500 ezer eurót különít el a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekre. Dunaszerdahelyről a nyugdíjas panzió és a szociális szolgáltató központ is kérvényt nyújt majd be, és a kérvényeket remélhetőleg a következő megyei ülésen jóváhagyjuk” – árulta el a polgármester, aki egyúttal a Nagyszombat Megyei Önkormányzat képviselője is.

Nagymegyeren pillanatnyilag is zajlik a nyugdíjasok ebéddel való ellátása. Holényi Gergő polgármestertől megtudtuk, hogy 82 idős személy kap ebédet, melynek mennyisége több mint 400 gramm, és jórészt vacsorára is elég. „Korábban hagyományos, ebben a helyzetben viszont egyszer használatos ételhordókban szállítjuk ki az ebédet, a hétvégét és az ünnepeket leszámítva mindig.

Bősön is történik ételkiszállítás, de nem központilag főznek az idősekre, hanem a helyi vendéglőkkel működnek együtt – árulta el érdeklődésünkre Fenes Iván polgármester. Szavai szerint a rászorulóknak a város hozzáfizet, alapvetően pedig mintegy 5-6 helyi vendéglőtől szállítják ki az ebédeket.

Mindhárom városban lehetősége van a az időseknek ugyanakkor igényelni, hogy az önkormányzat oldja meg számukra a bevásárlást.

Dunaszerdahely: 0908 776 281

Nagymegyer: 0940 324 066, 0918 343 663

Bős: 0940 706 438

A Dunaszerdahelyi Városi Hivatal weboldalán jelent meg a héten ismét, hogy március közepétől a hivatal szociális osztálya „igyekszik segíteni elsősorban a nyugdíjasoknak, hogy minél kevesebbszer kelljen az utcára menniük, és elkerüljék a fertőzést”. Elsősorban az egyedül élő idősek számára jelenthet ez sokat, a hivatal munkatársai végzik a bevásárlást. A bevásárlásra, szükség esetén a gyógyszerkiváltásra lehet jelentkezni hétfőnként és csütörtökönként 11 óráig, az élelmiszercsomagot pedig mindig másnap, tehát keddenként és péntekenként szállítják házhoz. A hivatal tájékoztatása szerint eleinte alkalmanként 5-6-an, ma pedig 3-4-en igénylik ezt, legtöbben a hétvége előtt.

Nagymegyer is biztosított két telefonszámot is erre a célra. Holényi Gergő szerint ugyanakkor eddig senki nem igényelte a bevásárlást, amit önkéntesekkel biztosítanának. A telefonszám azonban továbbra is él, munkanapokon 8 és 11 között adható le a rendelés, amit másnap szállítanak ki. Olyan idősek jelentkezhetnek, akiknek nem áll módjában más segítségét kérni.

Március 21-től Bősön is önkéntesek vásárolnak be az időseknek és mozgáskorlátozottaknak, hétfőtől szombatig. 8 és 10 óra között lehet jelentkezni, az árut pedig aznap délután 13 és 15 óra között kiszállítják. Fenes Iván szerint bevált módszerről van szó, cserkészek vagy más önkéntesek végzik a bevásárlást naponta néhány idős személynek.

(SzT)