Dunaszerdahelyen már karácsony óta egyre több a fertőzött, de most robbant be igazán

2022. január 20. - 11:03 | Régió

A decemberi hónap folyamán nagyon lecsökkent a heti esetszám, a 2021-es év utolsó két hetétől viszont már lassú emelkedésnek indult, mígnem ezen a héten berobbantak a számok - tudtuk meg a Regionális Közegészségügyi Hivataltól.

Dunaszerdahelyen már karácsony óta egyre több a fertőzött, de most robbant be igazán
Illusztráció - archívum

Vörös Teréz, a hivatal epidemiológiai osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy az elmúlt év utolsó két hetében 454, illetve 463 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A hétnapos, súlyozott incidencia is elindult felfelé (311, ill. 322), ezek a számok azonban a decemberi hónap elejéhez viszonyítva nem mondhatók erősnek. Akkor ugyanis még csaknem háromszor ilyen magas volt a heti fertőzöttszám (1 160).

Azt, hogy a járvány karácsony környékétől ismét terjed, a PCR-tesztek pozitivitásának magassága is mutatja, ami az országos 20-25%-os arány felett volt (29,98%, ill. 31,48%) - és ez annál is magasabb érték, mint amilyeneket még november végén vagy december elején mértek.

Tehát a Dunaszerdahelyi járásban magasabb arányban voltak pozitívak a PCR-tesztek már a tavalyi év végén, mint a harmadik hullám csúcsán.

Az idei év első hete még téli szünet volt, a növekedés a Vörös Teréz által közölt adatok szerint továbbra is enyhe maradt, azon a héten 584 PCR-, illetve antigénteszt lett pozitív, a PCR-tesztek esetében a pozitivitás is az egy héttel korábbihoz hasonló, 31,92% maradt.

Az idei második naptári hétben kimutatható emelkedés sem volt jelentős, 636 fertőzöttet azonosítottak a különböző módszerekkel, a PCR-tesztek pozitivitása viszont már 35,38%-ot tett ki.

A szünetnek megfelelően viszonylag alacsony szinten volt az elmúlt hetekben a 18 éven aluli fertőzöttek száma. Az év utolsó két hetében 90, illetve 77, az idei első hétben 67, a második hétben viszont, amelynek egyik felében már visszatértek a gyerekek az iskolába, ez is megnőtt, 129-re. Ráadásul erre a hétre már 13 alapiskolai osztály, 3 középiskolai osztály és 3 óvodai csoport került karanténba a járásban.

A fertőzöttek számának enyhe emelkedése, továbbá ezzel egyidejűleg a PCR-tesztek pozitivitásának emelkedése is jelzi az újabb járványhullámot. Vörös Teréz közölte, hogy egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy valamely dunaszerdahelyi járásbeli mintában kimutatták volna az omikron variánst.

Ami viszont már ennek térnyerésére is utalhat, hogy az év végétől fokozatosan csökken a fertőzötteken belül az oltatlanok aránya (2021 utolsó két hete: 62,7%, 60,2%; 2022 első két hete: 50,8%, 50,4%). Az utóbbi két hétben tehát ugyanannyi oltatlan fertőződött meg, mint oltott, ami azért támaszthatja alá az omikron terjedését, mert ez a variáns gyakran megkerüli a két korábbi oltás nyújtotta védelmet.

"A múlt hét végéig az emelkedés enyhe volt, azonban e hét folyamán jelentősen megnőtt a pozitív esetek száma a járásban" - erősítette meg Vörös Terézia azt, amit már tegnap is jeleztünk.

A járvány berobbanását leginkább az utóbbi két nap jelzi, ugyanis míg karácsony környékén hetente egy-egy olyan nap akadt, amikor a napi fertőzésszám legfeljebb 140-150 volt, addig ezen a héten kedden 266, szerdán pedig már 330 pozitív esetet vettek nyilvántartásba, tehát a napi esetszám megduplázódni látszik, és még csak az elején vagyunk.

„Mivel az omikron variáns gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége, azt javasolnánk az oltott személyeknek, akik kapcsolatba kerültek pozitívan tesztelt egyénnel, hogy a legenyhébb tünetek esetében is menjenek PCR-tesztre (ezek a tünetek pl. enyhe nátha, torokfájás, enyhe kaparás a torokban)” – jegyezte meg Vörös Teréz.

Hozzátette, mindenképpen óvatosabbnak kellene lennünk az utcán, a munkahelyen, üzletekben – „Fokozottan figyeljünk a higiéniai előírások betartására, kerüljük a közeli kapcsolatokat, főleg idegenekkel, és hordjunk maszkot!” – szögezte le, kiemelve, hogy a vírus terjedésének leghasznosabb ellenszere viszont az oltás, így arra buzdított mindenkit, hogy oltassa be magát.

(SzT)