Dunaszerdahelyen is megjelent Orbán Viktor és a NER utánpótlásképzője, alap- és középiskolásoknak hirdet képzést

2023. május 18. - 13:29 | Belföld

Dunaszerdahelyen is létrejött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzési központja, és alap-, valamint középiskolásoknak hirdet programokat. Az intézményt sokan a magyar kormány, illetve a NER, a Nemzeti Együttműködés Rendszere utánpótlásképzőjének tartják. Az intézmény kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója.

Dunaszerdahelyen is megjelent Orbán Viktor és a NER utánpótlásképzője, alap- és középiskolásoknak hirdet képzést
A Mathias Corvinus Collegium budapesti központja (Fotó: Facebook/MCC)

Az MCC a napokban jelentette be, hogy Dunaszerdahelyen is képzési központot hoz létre, és szeptembertől a középiskolások és az alapiskolások számára indít képzési programot.

„A tervek szerint központonként 25 ötödikes és 100 középiskolás diák kezdi meg a tanévet” – írja tájékoztatójában az MCC.

A programok iskola mellett végezhetők, a kurzusok ingyenesek. „Kezdetben Dunaszerdahelyen lesznek a képzések, de idén még több városban, Pozsonytól Királyhelmecig, nyilvános előadásokkal és oktatási programokkal jelenünk meg a Felvidéken” – tájékoztat az MCC.

A két Orbán árnyéka

Az MCC-t sokan a magyar kormány, illetve a NER „utánpótlásképzőjének” tartják, amit egyrészt erősít az a tény, hogy a kuratóriumának igazgatója Orbán Balázs, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai igazgatója, másrészt az is, hogy az MCC állami pénzből él. Áprilisban például 36 milliárd forintot (mintegy 94 millió euró) vehetett fel a magyar állam helyett a Mol és a Richter osztalékából, írta meg a 24.hu. Az MCC ugyanis 10 százalékos tulajdonrészt kapott a magyar kormánytól a Mol-ban és a Richterben is. A 36 milliárd forint nagyobbik része – 28,7 milliárd forint – természetesen a Mol-tól származik, amely tavaly rekordnyereséget, 628 milliárd forintos (mintegy 1,65 milliárd euró) hasznot tudott kimutatni, elsősorban az olcsóbb orosz kőolajnak köszönhetően.

Az MCC-nek nincsenek pénzügyi gondjai, ezt mutatja az is, hogy az utóbbi napokban jelentették be, hogy résztulajdonosává váltak egy bécsi magánegyetemnek, a Bécsi Modul Egyetemnek. Azt nem árulták el, hogy mekkora részesedést szereztek, és ezért mennyit fizettek.

Ideológiai közelség

Az MCC nemcsak pénzügyileg és szervezetileg áll közel a magyar kormányhoz, hanem ideológiailag is. Májusban például az ő meghívásukra érkezett Magyarországra Jordan Peterson kanadai pszichológus, a woke kultúra hangos bírálója, akit tavaly Novák Katalin magyar államfő is kitüntetett. Petersen nem ijed meg a hoaxok terjesztésétől sem, legutóbb azt próbálta elhinteni, hogy a Covid-vakcinák miatt csökkenhetett egyes európai országokban a születések száma. A Telex írása szerint a májusi, budapesti előadása – amire egyébként több ezer fizetős vendég volt kíváncsi – leginkább egy kaotikus bibliaórára emlékeztetett, amit egy „önsegítő guru” előadásába oltottak.

Budapesti békefórum

Az MCC következő rendezvénye is a magyar kormány kommunikációs stratégiájához illeszkedik: június elején tartják az MCC Budapest Peace Forumot, ami természetesen az orosz-ukrán háború lehetséges befejezését, a béke potenciális forgatókönyveit” akarja áttekinteni. Meglepő módon a konferencia fülszövege szerint azonban nem az Ukrajnát megtámadó, a háborút kirobbantó Oroszország háborús politikáját vizsgálják majd, hanem az USA-ét.

„A panelbeszélgetések keretében a résztvevők felvázolják a béke potenciális forgatókönyveit, górcső alá veszik az Egyesült Államok háborúval kapcsolatos politikáját, valamint az Európát uraló energiakrízist, s kitérnek az államszuverenitás és a 21. századi hadviselés kérdéseire is” – áll a konferencia ismertetőjében.

A konferenciára egyébként több tucat, jobbára külföldi előadót hívtak Japántól az Egyesült Államokig. A térségünkből – az MCC magyar előadóit kivéve csak két embert hívtak, az egyikük Petr Drulák, Csehország korábbi párizsi nagykövete, aki egy időben a cseh külügyminiszter helyettese is volt. Drulák – Orbán Viktorhoz hasonlóan – ellenzi Ukrajna fegyverekkel való segítését, és ki nem túlságosan szereti a liberális politikusokat, például a jelenlegi cseh köztársasági elnököt, Petr Pavelt sem. Szerinte például Csehországban nincs szólásszabadság.

A dunaszerdahelyi központ vezetője Pomichal Krisztián, a Ma7.sk politika és közélet rovatának vezetője lesz. Molnár Judit főszerkesztő szerint Pomichal várhatóan távozik a rovatvezetői posztról, de marad a lapnál. A központ várhatóan négy alkalmazottal indul, és a tanulók toborzása heteken belül elkezdődhet. Az MCC Erdélyben és Kárpátalján is jelen van, a honlapjuk szerint Erdélyben nyolc, Kárpátalján egy képzési központjuk működik.

- lpj -