Dunaszerdahelyen megtalált menekült gyerekek is szöktek már el a kijelölt gyerekotthonból

2020. február 3. - 09:46 | Régió

A kísérő nélkül az országba érkező fiatal- vagy kiskorú menekülteket jellemzően a mezőlaborci Dlaň gyermekotthonba szállítják. Csakhogy onnan többen közülük megszöknek.

A rendőrség közel 70 ilyen menekült gyerek után kutat, köztük az afgánok után, akik legutóbb kereket oldottak az otthonból. A megszökött gyerekek között vannak olyanok, akiket Dunaszerdahelyen találtak meg valamely vasúti konténerben, másokat akár a keleti határ közelében embercsempészekkel.

Az ilyen személyek számára ugyanis Szlovákia jellemzően nem célország, hanem rajtunk keresztül szeretnének eljutni Nyugat-Európába. Vladislav Fejo, a gyermekotthon igazgatója közölte, hogy aztán illegális munkákból vagy segélyekből tartják fenn magukat. "Itt gyerekekként tekintünk rájuk, akiknek tanulniuk kell, és kapnak is havi 28 euró zsebpénzt" - fogalmazott.

Az eltűnteket azonnal keresni kezdi a rendőrség, egy 16 éves szíriai fiatalt például Kassán találtak meg, ő már harmadszor szökött meg az otthonból.

Martin Dimun, a mezőlaborci városi rendőrség parancsnoka kifejtette, az otthonból gyakran úgy szöknek meg, hogy egy autó már vár rájuk odakint, vagy a város szélén, esetleg felszállnak egy vonatra, és megpróbálnak a lehető legtovább eljutni jegy nélkül.

Jelenleg 19 gyerek (13 és 18 év közti) él itt valamely harmadik világbeli országból, 68-an vannak viszont azok, akik megszöktek onnan.

(Noviny.sk)