Dunaszerdahelyen is megtekinthetjük a Dunát úgy, ahogy talán már soha többé

Szeptember 20-án egy igazán különleges kiállítás nyílik a Csallóközi Múzeum galériájában.

Dunaszerdahelyen is megtekinthetjük a Dunát úgy, ahogy talán már soha többé
Repülő kócsagok Kudich Zsolt felvételén

Kudich Zsolt és Zsirmon Réka természetfotósok, házasok, akiket a Danubeparks nevű szervezet, a Duna menti védett területek hálózata választotta ki annak a projektnek a megvalósítására, melynek célja, hogy a leghosszabb európai folyó mentén húzódó nemzeti parkok állapotát dokumentálják művészi szemmel.

A 2800 kilométer hosszú folyó mentén ez 8 országban összesen 14 nemzeti parkot jelentett, és négy hónap alatt kellett tető alá hozniuk.

Hogy miért a Duna? Talán ezt a kérdést megválaszolni sem szükséges, ugyanakkor amellett, hogy az említett nyolc országban talán nincs is olyan ember, akinek valamilyen szuggesztív emléke, története ne fűződne ehhez a folyóhoz, ez az egyetlen európai folyó, amely szerepel a WWF (Természetvédelmi Világalap) veszélyeztetettségi toplistáján.

Talán különös, hogy épp a Duna, de tudni kell, hogy az elmúlt, mintegy másfél évszázadban az éghajlat változásainak vagy az ember beavatkozásának, gátépítéseknek, folyóeltereléseknek eredményeként elveszítette eredeti ártereinek és mellékfolyói területének körülbelül 80%-át.

A Kudich-Zsirmon összeállítás tehát eleve egy olyan állapotot mutat be, amikor már csak a töredékét ismerhetjük meg ennek a csodás természeti kultúrának, de még a fotóikon keresztül is kirajzolódik, hogy milyen gazdag flórával és faunával rendelkezik még ma is.

A természet menedékei: A Duna menti nemzeti parkok világa elnevelésű kiállítás megnyitójára szeptember 20-án, 17 órától kerül sor a galériában, a tárlat október 4-éig tekinthető meg.

(SzT)