Dunaszerdahelyen rakott fészket a Jobbik

2015. október 14. - 20:41 | Régió

Pallér Péter, a Jobbik szlovákiai tagja és Szávay István, a párt országgyűlési képviselője szerdán képviselői fogadóirodát nyitottak Dunaszerdahelyen.

A magyar országgyűlés hivatala minden képviselőnek keretet biztosít arra, hogy a választókkal való kapcsolattartás céljából tetszőleges helyen képviselői fogadóirodát nyisson.

"Az irodanyitás célja, hogy a kapcsolattartás, amelyre a Jobbik az elszakított magyarsággal törekedett, egy új szintre kerülhessen" - mondta az irodában zajló sajtótájékoztatón Szávay István. A politikus - aki egyben a radikális párt alelnöke - elmondta, hogy a Jobbik az egyetlen magyar parlamenti párt, melyhez a határon túlról is csatlakozni lehet, első határon túli tagozata pedig pár éve éppen a Felvidéken alakult meg.

Az irodában heti rendszerességgel tartanak majd fogadóórákat, előzetetes egyeztetés nélkül "minden magyar embert szívesen fogadnak". Minden szerdán öt és hét óra között várják az érdeklődőket a szlovákiai Jobbik-tagok, és maga Szávay is ellátogat Dunaszerdahelyre évi négy-öt alkalommal.

Szlovákiában a legnagyobb a baj

"Úgy érezzük, hogy itt a legnagyobb a baj. A felvidéki magyar közösséget sújtja a legtöbb megoldatlan probléma, a felvidéki magyar közösségnek van a legtöbb olyan gondja, ügye, amely megélhetését, megmaradását, nyelvének és kultúrájának szabad gyakorlását veszélyezteti" - magyarázta Szávay, hogy miért éppen Szlovákiában nyitottak irodát.

Pallér Péter, a Jobbik szlovákiai aktivistája szerint fontos a megfelelő kapcsolat kiépítése a "magyar állampolgárokkal". "Nagyon reméljük, hogy a felvidéki magyarok szimpátiával és elfogadással fognak felénk fordulni, a magyar érdekképviseleteknek pedig azt üzenjük, hogy az egymásra való túllicitálás helyett, amit a Jobbikkal szembeni elhatárolódással mutatnak, inkább a magyar emberek érdekképviseletére helyezzék a hangsúlyt, és inkább ezzel foglalkozzanak.

Pallér Péter és Szávay István

A Híd és az MKP sem ér semmit

Maga Szávay István sem kímélte az Magyar Közösség Pártját (MKP) és a Híd pártot, álláspontja szerint a Híd lefekszik a szlovákoknak, az MKP pedig "Budapest szervilis bábjaként viselkedik a Felvidéken". Hozzátette: a Jobbik nem akar a magyar-szlovák együttélés ellen uszítani, sőt, keresi az együttműködési lehetőséget azokban a témákban, melyek mindenkit sújtanak, mint például a megélhetési gondok, a kivándorlás, a bevándorlás, a korrupció, vagy "a cigányság megoldatlan helyzete".

Hogy jön ide a titkosszolgálat?

A Jobbik a szóban forgó irodát attól a Cséfalvay Páltól bérli, aki 2009-ben a Harmónia AT elnevezésű polgári társulásával került a köztudatba. A 2010-es szlovákiai parlamenti választások előtt egy évvel alapított társulás célja a szlovákiai magyar autonómia kiharcolása volt, ám a szervezet mégsem ezzel érdemelte ki a sajtó figyelmét. Az Új Szó újságírója 2009 májusában a Harmonia AT weboldaláról letöltötte a szervezet alapszabályzatát, a dokumentum fájlinformációiból pedig kiderült, hogy azt egy volt szlovák titkosügynök, Igor Cibula számítógépén írták. Cibula, aki akkor a Volt Hírszerző Tisztek Szövetségét vezette, és mellesleg Ján Slota szélsőjobboldali politikus jóbarátja, akkor kínos magyarázkodásba bonyolódott.

Cibula az Új Szónak először azt nyilatkozta, hogy az égvilágon semmi köze az egészhez, és valamiféle lejárató kampányról lehet szó. Két órával később már azt mondta, hogy a magyar sajtó szemlézésével is foglalkozó ügynökségének egyik munkatársa elektronikus formában újságcikket küldött a Harmónia képviselőinek, akik állítólag figyelmetlenségből abba a dokumentumba másolták bele alapszabályzatukat, aztán a honlapjukra is feltöltötték.

A harmadik, egy nappal későbbi magyarázata úgy hangzott, hogy csupán félreértés és véletlen egybeesés az egész, arról a számítógépről lehet szó, amelyiket dunaszerdahelyi barátjának ajándékozott, és aki kapcsolatban áll az autonómiatörekvéseket hirdető Harmóniával. Barátja nevét nem akarta elárulni, mondván: nem szeretné fölöslegesen belekeverni a botrányba.

Ján Slota 2009 májusában a történések tudatában alkalmat talált arra, hogy jól kiboruljon a dunaszerdahelyi autonómiatörekvések miatt, mozgósítva ezzel saját szavazóit. Aztán a belügyminisztérium tett pontot az ügy végére, amikor 2009 júniusában az ominózus törekvések miatt feloszlatta a polgári társulást.

Cséfalvay Pál akkor úgy nyilatkozott, hogy semmi köze a titkosszolgálathoz, és a sajtó csupán le akarja járatni.

Cséfalvay Pál

"Zárjuk le, mielőtt csúnyákat mondok"

A Jobbik irodanyitóján megkérdeztük Szávay Istvánt, mit gondol a hat évvel ezelőtti botrányról, de az egészről nem volt tudomása. Megkérdezte a helységben tartózkodó Cséfalvay Pált, mi állhat a háttérben, aki így felelt: "Örülök neki, hogy ilyen ismert ember vagyok, hogy még titkosszolgálatban is dolgozom, annyi időm van. Vegyük úgy, hogy ez egy vicc. Vagy lejáratás."

"Lépjünk is tovább, még mielőtt rossz kedvem lesz és csúnyákat mondok" - zárta le a témát Szávay István.

(para)