Dunaszerdahelyen újra kinyit a Csallóközi Múzeum és a könyvtár is

2020. május 5. - 20:15 | Régió

Nagyszombat megye önkormányzata fokozatosan megnyitja a kulturális intézményeket. Az első szakaszban hat múzeum, két galéria és négy könyvtár nyitja meg kapuit. A népművelési központok, a csillagvizsgáló, a színházak továbbra is zárva maradnak - tájékoztatott Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Dunaszerdahelyen újra kinyit a Csallóközi Múzeum és a könyvtár is
wikipédia

„Nagyon jó hír a régió lakosainak, hogy legalább néhány kulturális intézmény megnyithat. Az országos tiszti főorvos útmutatására várunk, az intézményeket pedig az óvintézkedések szigorú betartása mellett fogjuk megnyitni, hogy védjük az alkalmazottak és a látogatók egészségét" - mondta Viskupič.

Megnyitják a nagyszombati Nyugat-Szlovákiai Múzeumot, a galgóci (Hlohovec) Honismereti Múzeumot, a szakolcai (Skalica) múzeumot, az Imrich Winter Balneológiai Múzeumot Pöstyénben, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumot és a galántai Honismereti Múzeumot. Újra kinyit a nagyszombati Ján Koniark Galéria, a senicai Ján Mudroch Galéria, a nagyszombati Juraj Fándly Könyvtár, a galántai és a szenicei könyvtár, valamint a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár.

Viskupič hozzátette, a megye folyamatosan egyeztet kulturális minisztériummal. Az állam forrásokat különít el a regionális kulturális intézmények veszteségeinek kompenzálására. 220 ilyen intézmény van az országban, ebből 18 Nagyszombat megyében, összesen 331 alkalmazottal. A megelőző intézkedések eredményeként a márciusi és az áprilisi kiesés közel 110 ezer euró. A járvány miatt kialakult helyzet leginkább a nagyszombati Ján Palárik Színházat érintette, amely több mint 77 ezer eurótól esett el ez alatt a két hónap alatt.

TASR