Dunaszerdahelyi biztonsági őr lett az eurómilliárdokat kifizető ügynökség igazgatóhelyettese

2016. október 24. - 12:33 | Belföld

Az új kormány egy új, igazgatóhelyettesi funkciót hozott létre az eurómilliárdokat szétosztó Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél (PPA) - írja a Denník N napilap. A posztot egy 37 éves - korábban három évig munkanélküli - dunaszerdahelyi férfi kapta, akit a környékbeliek főként onnan ismerhetnek, hogy évekig biztonsági emberként dolgozott számos csallóközi rendezvényen.

Dunaszerdahelyi biztonsági őr lett az eurómilliárdokat kifizető ügynökség igazgatóhelyettese
Cseh Marián 2011-ben egy dunaszerdahelyi szórakozóhelyen (Forrás: infods.sk)

Cseh Marián néhány hete az állami és EU-s támogatások kifizetésével foglalkozó ügynökség regionális irodáiért felelős igazgatóhelyetteseként dolgozik. "Életrajza alapján feltehető a kérdés, hogy el tudja-e látni a rá eső feladatokat, illetve az is felmerül, hogy ez a poszt csupán azért jött létre, hogy a PPA-nál minden koalíciós pártnak legyen embere a végrehajtói posztokon" - áll a Denník N cikkében.

A PPA új igazgatóhelyettese vezetői fizetést kap, saját irodája, titkárnője és szolgálati autója van.

"Cseh Marián felsőfokú közgazdasági végzettséggel rendelkezik, ugyanakkor szakmai tapasztalatai a következők: 2004 és 2006 között a Provident hitelszolgáltatónál dolgozott, később a garázskapugyártó Hörmannál, majd a Banco Manif Mais (mai nevén: Cofidis) cégnél, amely a Providenthez hasonlóan szintén fogyasztói hitelezésből él" - írja a napilap, amely magát az érintettet is megszólította.

Biztonsági munka Csontival

"2013 és 2016 között nem voltam tartós munkaviszonyban, munkanélküli voltam, nem önszántamból. 2016-ban két hónapig voltam alkalmazva a S.I.F. Security cégnél, majd munkaviszonyom a próbaidő során megszűnt" - nyilatkozta Cseh Marián a Denník N-nek.

A S.I.F. Securityt gyakran a dunaszerdahelyi Nagy "Csonti" Zsolt nevével kötik össze, akit a bíróság több gyilkosság elkövetésével is vádol. Csonti - egykor a helyi maffiafőnök, Sátor Lajos jobbkeze - néhány hónapnyi bújkálás után augusztusban került rendőrkézre. Azóta vizsgálati fogságát tölti. A S.I.F. Security hivatalosan dunaszerdahelyi székhellyel rendelkezik - egy olyan épületben, melynek tulajdonosa Csörgő Judit cége, a JOSTAV Kft. A JOSTAV-ot sokan szintén Sátorhoz és Nagy Zsolthoz kötik, már csak abból kifolyólag is, hogy a maffiabűncselekményekkel vádolt Csörgő Judit korábban mindkét férfivel élettársi/szerelmi viszonyban állt. Nagy Zsolt nevén hivatalosan nem szerepeltek cégek, ingatlanok, ám Dunaszerdahelyen köztudott volt, hogy azok Csonti "birodalmához" tartoztak-tartoznak.

Cseh Marián (az első sorban jobbról a második) szolgálatteljesítés közben egy dunaszerdahelyi focimeccsen (Fotó: Ultras Slovan)

Csörgő mellesleg a kormánypárti Híd bősi, helyi szervezetének elnöke volt mindaddig, amíg meg nem vádolták azon bűncselekmények elkövetésével, melyekről korábban a Paraméter is írt.

"Csörgő asszonyt nem ismerem személyesen. Ami Nagy Zsoltot illeti, tudomásom szerint sima alkalmazotti viszonyban volt a S.I.F. Securitynél" - válaszolta a Denník N kérdésére Cseh Marián, aki korábban szerepelt egy videóklipben is, amely egy dunaszerdahelyi kidóbókról íródott rapszámhoz készült.

Híd: Nem a mi jelöltünk

A szlovák politikára nem éppen jellemző, hogy állami ügynökségek vagy vállalatok vezetői posztjainak elfoglalásába nem szólnak bele az éppen hatalmon lévő pártok. A PPA-nál jelenleg három csúcsvezetői poszt van: Juraj Kožuch vezérigazgatót az SNS-es miniszter jelölte, Vladimír Vnuk ügyvezető igazgatót pedig az egykori smeres miniszter (Ľubomír Jahnátek). A harmadik legfőbb vezetői poszt Cseh Mariáné lett.

"Cseh úr nem tagja a Hídnak, és a szóban forgó posztra sem a Híd jelölte őt" - válaszolta a Denník N-nek a Híd, amely a politikai logika szerint jelöltet állíthatott volna erre posztra.

A mezőgazdasági minisztérium azt állítja, hogy a posztra szabályosan pályázni, jelentkezni lehetett.

"Cseh úr a 2016/4/EXT számú pályázaton vett részt, mely során a szakmai elvárásoknak és az illetékes bizottság elvárásainak is megfelelt. Ugyanígy megfelelt az állami szolgálatokról szóló 2009/400-es törvény által előírt feltételeknek is" - jelentette ki a minisztérium, amely szintén elutasítja a feltételezést, miszerint Cseh Mariánt a Híd jelölte a posztra, amit csak az új kormány megalakulása után hoztak létre a PPA-nál.

Cseh Marián (jobbra) 2015 őszén a nagyszombati Spartak stadionjában (Forrás: Denník N)

A mezőgazdasági tárca szerint a regionális irodákért felelős PPA-igazgatóhelyettesi funkció létrehozására azért volt szükség, mert az ügynökség 17 iródája nagy mennyiségű kérelmet adminisztrál, és további feladatokat is ellát. Cseh Marián feladata a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az lesz, hogy biztosítsa a regionális irodáknál a vezetőség által kitűzött célok hatékony elérését. Emellett neki kell majd kiértékelnie és prezentálnia a PPA vezetősége előtt a regionális irodák dolgozóinak azon észrevételeit, amelyek segítségével hatékonyabbá lehetne tenni az ügynökség működését.

Az Állítsuk Meg A Korrupciót Alapítvány és a TREND magazin közös felmérése korábban azt állapította meg, hogy a támogatások kifizetését bonyolító szektorban - melyben a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) is tevékenykedik - sokkal gyakoribb a korrupció, mint például az egészségügyben. A PPA korábbi ügyvezető igazgatóját, Ľubomír Partikát júliusban rúgták ki, miután napvilágra került egy beszélgetés felvétele - mely során 5 százalékos csúszópénzt kért (5 millió euróból 250 ezret) egy támogatás kifizetéséért.


Frissítés: Cseh Marián lemondott, távozik a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől


(DenníkN/parameter)