A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás területét is érinti az új nemzeti park, amely a csallóközi ivóvízkészlet védelméhez is hozzájárul

2023. január 25. - 12:48 | Régió

Nagyszombat megye önkormányzata támogatja a Dunamente Nemzeti Park létrehozását, Jozef Viskupič megyeelnök kiemelte a terület fontosságát, amely a megyén belül a Dunaszerdahelyi járásban található.

A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás területét is érinti az új nemzeti park, amely a csallóközi ivóvízkészlet védelméhez is hozzájárul
Fotó: TASR - Jakub Kotian

„Támogatjuk az első síksági nemzeti park létrehozását az országban. A megye ezen részének különleges az élővilága, főleg ami a vízi madarakat és a puhatestűeket illeti, és számos védett növényfaj élőhelye. Nem utolsó sorban az elképzelés hozzájárul az európai jelentőségű csallóközi ivóvízkészletek védelméhez”

– jelentette ki Viskupič még kedden, a környezetvédelmi minisztériummal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, hogy az ivóvízkészletek védelme szerepel a megye aktuális programnyilatkozatában. „A kezdeményezés összhangban van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megye fenntartható fejlődésére vonatkozó tervekkel, ezért remélem, hogy a kormány nemzeti parkká nyilvánítja a területet. Ez újabb lehetőségeket teremtene számunkra az idegenforgalomban és a határon átnyúló együttműködésben magyarországi és ausztriai partnereinkkel” – tette hozzá Viskupič.

A kormánynak jövő március végéig kellene nemzeti parkká nyilvánítania a területet, amely érinti a Pozsony II., Pozsony IV., Pozsony V. járást, további a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járás területét. A nemzeti parkot részben uniós támogatásból tartanák fenn.

A nemzeti park a tervek szerint a már meglévő Dunai ártéri erdők Tájvédelmi Körzet területét is érinti majd. Dévény alatt kezdődhet és egészen Garamkövesdig húzódhat, az övezetének végleges határait azonban egy dokumentáció határozza majd meg, amelyet az Állami Természetvédelmi Hivatal (ŠOP) állít ki. A cél minden olyan értékes területet bevonása, amelyek a Duna közelében megmaradtak, és nem alakították mezőgazdasági területté – írja a Denník N.


A nemzeti park javasolt övezete (Forrás: környezetvédelmi minisztérium/DenníkN)

A nemzeti park előzetes tervezete 18 ezer hektáros területet érint – a természetvédelmi törvény előírja, hogy legalább 10 ezer hektárnak kell lennie. Ugyanakkor a védett terület ezen kategóriájának legalább 50 százalékának olyan területnek kell lennie, ahol nem történt beavatkozás a természetbe.


(TASR/DenníkN)