Dunaszerdahelyi és nádszegi férfiakat vettek őrizetbe, mert covidos pénzekkel trükkösködtek és százezrekkel vágták át az államot

2022. március 18. - 14:42 | Régió

Költségvetési csalással gyanúsított meg a Nagyszombat Megyei Rendőrkapitányság egy 28 és egy 33 éves férfit - akik törvénytelen eszközökkel "Covid-segélyeket" vettek fel.

Dunaszerdahelyi és nádszegi férfiakat vettek őrizetbe, mert covidos pénzekkel trükkösködtek és százezrekkel vágták át az államot
Fotó: rendőrségi felvétel

A gyanúsítottak a 2020 májusa és novembere közti időszakban több munkaügyi hivataltól csaltak ki támogatást az akkoriban a koronavírus-járvány hatása miatt bevezetett állami elsősegély-programból - tájékoztatta szerkesztőségünket Mária Linkešová rendőrségi szóvivő.

A feltételezett tettesek által a hivatalokban leadott igénylésekben és dokumentumokban fiktív adatok szerepeltek az alkalmazottak számát és bérét illetően, így tudtak hozzáférni a dotációs pénzekhez.

Kérvényeiket 43 cég nevében adták be a regionális munkaügyi hivatalokba, alkalmazottaik bértámogatását pedig a csaláshoz létrehozott bankszámlákra igényelték - ahonnan a pénzt fokozatosan fel is vették. Az állami költségvetést több mint 700 ezer euróval károsították meg - vagyis ennyi pénzt tudtak kicsalni a hivataloktól.

Egy keddi (március 15.) rendőrségi akció során két gyanúsítottat fogtak el a rendőrök, átnézték gépkocsijukat és két házkutatást is történt: egy Dunaszerdahelyen, egy pedig a galántai járásbeli Nádszegen. A házkutatások során nagyobb mennyiségű készpénzt, illetve olyan bizonyítékokat foglaltak le a rendőrök, amelyek alátámasztják a bűncselekmény elkövetését.

Az illetékes nyomozó indítványozta, hogy a 28 és 33 éves férfiakat a bíróság helyezze vizsgálati fogságba. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, 15 évig terjedő szabadságvesztés vár rájuk.

A rendőrség nem adott tájékoztatást arról, hogy a feltételezett tettesek szervezett csoportban követték-e el a bűncselekményeket, így nem tudni, hogy az ügyben folytatják-e a nyomozást további gyanúsítottak után kutatva.

(parameter)