A Dunaszerdahelyi járás marad az egyetlen "zöld sziget" az országban

2021. szeptember 22. - 12:28 | Régió

Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában: a Covid-automata szerint hétfőtől már csak egy járás tartozik majd a legenyhébb, zöld besorolásba, öt pedig már csak egy lépésre lesz a feketétől.

A Dunaszerdahelyi járás marad az egyetlen "zöld sziget" az országban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Annak ellenére, hogy mondhatni napról napra súlyosbodik a koronavírus-helyzet Szlovákiában, eddig egy járás sem került a legrosszabb, fekete fázisba. Ezen a héten négyen tartoztak ide, hétfőtől (szeptember 27.) pedig csatlakozik hozzájuk Stará Ľubovňa.

Ezen a héten még négy járás tartozik a zöld besorolásba, hétfőtől viszont már csak egy lesz, mégpedig a Dunaszerdahelyi. Poltár, Pezinok és Nagymihály a narancssárgába lép át, és összesen 35 ilyen járás lesz. A legtöbben, 38-an a vörös besorolásban vannak.

A bordó besorolású járásokban elvileg kijárási korlátozás lép életbe 21 óra után, a kormány viszont nem hirdetett ki veszélyhelyzetet, ami szükséges ahhoz, hogy korlátozhassák az emberek mozgását. Az egészségügyi minisztérium csupán felkérte az egyes polgármestereket, hogy az esti kijárási korlátozást általánosan kötelező rendelettel oldják meg. Ezáltal az önkormányzatok korlátozhatják például az üzletek és szolgáltatások nyitva tartását, illetve tömegrendezvényeket.

A járások felosztása hétfőtől (szeptember 27.) a Covid-automata szerint:

Zöld: Dunaszerdahely

Narancssárga: Besztercebánya, Banská Štiavnica, Pozsony I-V, Detva, Galánta, Hlohovec, Késmárk, Komárom, Liptószentmiklós, Losonc, Malacky, Medzilaborce, Nagymihály, Nové Mesto nad Váhom, Érsekújvár, Partizánske, Pezinok, Pöstyén, Poltár, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Rimaszombat, Vágsellye, Szenc, Stropkov, Nagytapolcsány, Nagyszombat, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Zólyom

Vörös: Bánovce nad Bebravou, Brezno, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kassa I-IV, Kassa-vidék, Kysucké Nové Mesto, Léva, Lőcse, Turócszentmárton, Myjava, Námestovo, Nyitra, Poprád, Eperjes, Nagyrőce, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Svidník, Tőketerebes, Trencsén, Tvrdošín, Nagykürtös, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Zsolna, Aranyosmarót

Bordó: Bardejov, Krupina, Rozsnyó, Skalica, Stará Ľubovňa


(DenníkN)