A Dunaszerdahelyi járásban egy hét alatt 70%-kal nőtt a fertőzöttek száma, ezért lesz piros

2021. október 28. - 14:17 | Régió

Jelentősen romlott a járványhelyzet a Dunaszerdahelyi járásban az elmúlt héten, és most sem rózsás a helyzet. Mint azt korábban írtuk, a jövő héttől piros besorolás alá esik a járás a Covid-automata szerint. A Regionális Közegészségügyi Hivatal a koronavírus elleni oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Dunaszerdahelyi járásban egy hét alatt 70%-kal nőtt a fertőzöttek száma, ezért lesz piros
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Vörös Teréz, a hivatal epidemiológiai osztályának vezetője portálunkkal közölte, hogy az elmúlt héten 274 fertőzöttet azonosítottak a járásban. Közülük 64-en 18 év alattiak, 24-en pedig 65 év felettiek. A sok fiatal fertőzött azt is eredményezte, hogy újabb 10 alapiskolai, valamint 14 középiskolai osztály került karanténba.

A Dunaszerdahelyi járás jövő heti, Covid-automata szerinti besorolását meghatározó legfontosabb mutató a 7 napos súlyozotott incidencia, ami 177-et tesz ki. Ez alapján már a bordó kategóriába (150-250) esne a járás, az 50 év felettiek beoltottsági arányát (75,1%) tekintve azonban kettő kategóriát is javulhatna, tehát maradhatna továbbra is akár narancssárga.

Azt, hogy ebből csak eggyel él a járás, Vörös Terész szerint az indokolja, hogy rendkívül gyorsan terjed a járvány.

"Az előző héthez képest 70%-kal emelkedett a pozitívan tesztelt személyek száma, ezenkívül járásunkban nagyon magas a közösségi terjedés szintje" - húzta alá.

A Markíza közöle szerdán az egyes járásokban elvégzett PCR-tesztek pozitivitásának arányát. A lista élén Kassa áll az ijesztő 52%-os pozitivitással, ami azt jelenti, hogy minden második elvégzett teszt pozitív lett. A másik végén pedig Pozsony, 13,27%-kal, ami még mindig magas, de az országos arány alatt van. A járások utolsó harmadában található a Dunaszerdahelyi, illetve a környező járások is. Dunaszerdahelyen hozzávetőlegesen minden ötödik PCR-teszt pozitív (19,08%), hasonló a helyzet Komáromban (19,26%), valamicskével jobb Szencen (17,23%), illetve Galántán (14,67%).

Vörös Teréz elmondta azt is, hogy a Dunaszerdahelyi járásban múlt héten regisztrált 274 új fertőzöttből 174-en, tehát 63,5% nem volt beoltva.

Ha ugyanolyan arányban fertőződnének meg az oltottak és az oltatlanok, akkor 50-50% lenne a megoszlásuk a fertőzöttek között.

Az oltottak aránya, mégha továbbra is jóval alacsonyabb az oltatlanokéhoz képest a fertőzötteken belül, fokozatosan növekvő tendenciát mutat, ami azzal is magyarázható, hogy sokan egyre távolodnak attól a dátumtól, amikor megkapták a második oltásukat, így értelemszerűen csökken az ellenanyagszint a szervezetükben.

"Szeretnénk felhívni a figyelmet az oltások fontosságára. Az oltott személy, ha meg is fertőződik, tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel vészeli át a betegéget" - emlékeztetett Vörös Teréz.

(SzT)