Dunaszerdahelyi járásbeli az embercsempész banda feje, legalább 300 menekültet vittek át az országon!

2016. október 14. - 09:58 | Régió

Öt férfit tartóztattak le, akik több mint egy éve szervezték a migránsok Európába való szállítását.

Dunaszerdahelyi járásbeli az embercsempész banda feje, legalább 300 menekültet vittek át az országon!
Illusztráció

Kedden reggel a rendőrség összehangolt rajtaütést tartott ugyanabban az időben több helyszínen. Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő közlése szerint ez egy hosszabb ideje előkészített akció eredménye, mely során embercsempészeket lepleztek le.

"Kéménd (Érsekújvári járás), Úszor (Dunaszerdahelyi járás) és Nagylapás (Nyitrai járás) községekben összesen négy helyszínen tartottak házkutatást, melyek során mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, gépkocsik iratait és különböző rendszámokat foglaltak le" - fejtette ki.

A rendőrség információi szerint a dunaszerdahelyi járásból származó 44 éves K. Róbert szervezte a bevándorlók szállítását. A bűnbanda tagjaként az 50 éves Dušan G., az 55 éves Milan B. és a 40 éves Ján D. biztosította a sofőröket, az ötödik gyanúsított, a 48 éves F. Zoltán pedig hamis vagy valós iratok alapján szerzett teherautókat különböző szlovákiai vagy épp csehországi kölcsönzőktől.

A migánsokat kisebb-nagyobb csoportokban Magyarországon vették fel, ahol a rendőrség leleplezett egy olyan esetet is, mely során egy átalakított üzemanyagtartályban csempésztek be a határon négy iráni és afganisztáni menekültet.

A rendőrség információi szerint egyetlen menekülttől 500 és 1000 euró közti összeget kértek. Összesen legalább 300 embert sikerült behozniuk, a hasznuk ezáltal legalább 150 ezer euróra tehető.

F. Zoltán egy másik bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetését tölti, a másik négy személy viszont szabadlábon védekezhet. Embercsempészetért 7-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

(TASR/para)