A Dunaszerdahelyi járásig is elért egy most leleplezett nemzetközi drogbanda keze

2017. szeptember 13. - 22:24 | Belföld

Szlovákia, Csehország és Lengyelország rendőrei a Skala (Szikla) fedőnevű akció keretén belül közösen lepleztek le egy nemzetközi bűnbandát, amely metamfetamint (pervitin) terjesztésével foglalkozott.

A Dunaszerdahelyi járásig is elért egy most leleplezett nemzetközi drogbanda keze
Illusztráció

Több mint egyéves együttműködést követően összesen 38 személyt tartóztattak le, három továbbit pedig köröznek. Minderről a csehországi Ostravában tájékoztatott a három ország rendőri testületének képviselője.

Eduard Matanin, a NAKA drogellenes egységének vezetője arról számolt be, hogy az akcióban Szlovákiában összesen 143 rendőr vett részt. A Čadcai, Privigyei és a Dunaszerdahelyi járásokban tartottak összesen nyolc házkutatást, emellett kilenc egyéb objektumot vagy helyiséget is átkutattak.

"Mostanáig 3 személyt gyanúsítottunk meg, ketten közülük vizsgálati fogságba kerültek, és 20-tól 25 évig terjedő börtönnel is sújthatók. A bűneset kiterjedését jellemzi, hogy Csak Szlovákiában 375 ezer euró, 3,16 millió cseh koronát és 11 ezer dollárt foglaltunk le, emellett találtunk egy illegálisan tartott lőfegyvert, drog előállítására szolgáló prekurzorokat, metamfetamin előállításához szükséges tablettákat és két gépjárművet is" - szögezte le.

Cseh kollégája, Jakub Frydrych kifejtette, hogy a bűnszövetkezetet cseh, szlovák, lengyel és vietnami egyének alkották, és mindenkinek megvolt a saját részfeladata a teljes egész precíz működéséhez. "Lengyelország területén szerezték be a pszeudoefedrint tartalmazó gyógyszereket. Futárokkal szállították át azokat Szlovákiába, ahol azokat feldolgozták prekurzorrá, majd ezt szállították át már Csehországba, ahol vietnamiak gyártották belőle a kábítószert" - fogalmazott. Ezt aztán élelmiszerek és elektronikai cikkek közé rejtve szállították tovább, "rendeltetési" helyükre.

Észak-Csehországban és Morvaországban ipari mennyiségű kábítószer előállítására szolgáló laboratóriumokat találtak és zártak le. Több tíz kilónyi gyógyszert és az előállításhoz használt egyéb vegyi anyagot, továbbá a gyártásból származó melléktermékeket, 10 kilogramm szárított marihuánát foglaltak le. Emellett az egyes helyszíneken találtak még 9 millió cseh koronányi készpénzt különböző valutákban, hét gépjárművet, pisztolyt és egy rakás lőszert.

Elmondta, hogy a vizsgálat tovább folytatódik, és nem zárják ki, hogy az eset kiterjedése tovább növekszik majd, és össze tudják kapcsolni az EU-ban folyamatban lévő más eljárásokkal.

A szlovák rendőrség képviselőjének elmondása szerint a bűnbanda szlovák tagjai foglalkoztak illegális dohány árusításával is. Ennek kapcsán 497 kb. dohányt és 32 ezer szál legyártott, hamis védjeggyel ellátott cigit is lefoglaltak.

(TASR)

Címkék: kábítószer, pervitin