A Dunaszerdahelyi járásnak már csak 1,1 százalék hiányzik egy lényeges dologhoz járványügyi szempontból

2021. október 6. - 07:51 | Régió

Már tényleg csak nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy a Dunaszerdahelyi járás legrosszabb esetben se kerülhessen bordó besorolásba.

A Dunaszerdahelyi járásnak már csak 1,1 százalék hiányzik egy lényeges dologhoz járványügyi szempontból
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az 50 éven felüliek beoltottsági aránya egy adott járásban fontos tényező abból a szempontból, hogy legfeljebb mennyire szigorú intézkedéseket vezethetnek be a Covid-automata alapján.

A Covid-automata szerint egy fokkal enyhíthetők az intézkedések azokban a járásokban, amelyekben az 50 éven felüliek beoltottsági aránya eléri a 65%-ot – ide tartozik jelen pillanatban a Dunaszerdahelyi járás is, amely ennek köszönhetően fekete besorolásba már biztosan nem kerülhet. Viszont, ha egy járás eléri a 75%-ot az 50 éven felüliek beoltottsági arányában, akkor már két szinttel enyhíthetők az intézkedések.

Az egészségügyi minisztérium ismét közzétette azoknak a járásoknak a listáját, amelyek elérték vagy közel állnak a 75 százalékos határhoz.

Egyelőre csak Pozsony érte el ezt a határt 75,2 százalékkal, így már biztos, hogy legrosszabb esetben is csak vörös fázisba lesz sorolható.

A Dunaszerdahelyi járásban jelenleg 73,9 százalékos az 50 év felettiek beoltottsági aránya, tehát már csak 1,1 százalék hiányzik ahhoz, hogy a régió biztosan ne kerülhessen vöröstől rosszabb besorolásba.

Bő egy héttel ezelőtt ez az arány még 72,39 százalékos volt a Dunaszerdahelyi járásban.

Dunaszerdahelyt a sorban Szenc követi 71,6 százalékkal, majd következik Pezinok (69,7%), Gálanta (66,3%), Nagyszombat (65,7%) és Vágsellye (65,3%).

Ugyanakkor létezik egy olyan szabály is – amelyről az egészségügyi minisztérium nem tesz említést a közösségi oldalán –, miszerint a szomszédos járás besorolásától nem lehet egynél több fokozattal jobb helyzetben olyan járás, amelyik a rosszabbikkal szoros összeköttetésben van. Dunaszerdahely esetében ez Galántára, Komáromra és Szencre vonatkozik.

Ahhoz tehát, hogy a Dunaszerdahelyi járás ne lehessen bordó besorolású, a szomszédos járásoknak is el kell érniük, hogy már ne lehessenek fekete besorolásúak. Szencnél és Galántánál ez a feltétel már teljesült, Komáromnál viszont még nem. Ha mindhárom szomszédos járás legfeljebb bordó besorolású lehet, akkor érvényes, hogy Dunaszerdahely legrosszabb esetben is vörös besorolású marad.

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a Regionális Közegészségügyi Hivatal a Covid-automata ellenére is dönthet másképp. Erre legutóbb Pozsony esetében volt példa, ahol bár visszatérhettek volna zöldbe a fentebb említett 75 százalék elérése által, az esetszámok miatt viszont a hivatal úgy döntött, hogy narancssárgában maradnak.


(parameter)