A dunaszerdahelyi Jobbik-iroda nem egy sikertörténet, de nem is Jobbik-iroda

2015. november 18. - 19:57 | Régió

Először tartott Szávay István dunaszerdahelyi képviselői irodájában fogadóórát a Jobbik, mióta a szlovák parlament múlt héten betiltotta a külföldi pártok szlovákiai jelenlétét.

600-tól 3500 euróig terjedő pénzbírság szabható ki azon pártokra, melyek megszegik a december 15-től hatályos új szabályozást, amit Peter Pellegrini indítványozott, miután október 14-én Szávay megnyitotta az irodát.

A szlovák politikai pártok szinte egységesen elítélték a Jobbik szlovákiai terjeszkedését. A Magyar Közösség Pártja elhatárolódott tőlük, a Híd parlamenti képviselői pedig a radikalizáció elleni harc jegyében annak ellenére is támogatták Pellegrini javaslatát, hogy álláspontjuk szerint az új szabályozás azt is megakadályozza, hogy például az Európai Néppárt nyisson irodát Szlovákiában.

"A legkevésbé sem érdekel ez a törvény, nem fogom bezárni az irodámat, eszemben sincs, és büntetést sem fogok fizetni. És ha kell, akkor nemzetközi bírósághoz fogok fordulni az ügyben"

- nyilatkozta telefonon Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A párt helyi, egyébként ekecsi szervezője, Ollé Ernő a fogadóórára látogató sajtóval közölte, hogy a dunaszerdahelyi pártiroda nem pártiroda, és a Jobbik pártként nem is tevékenykedik Szlovákiában. "Mi az itteni embereknek szeretnénk segíteni az ügyintézésben, ha valami dolga van Magyarországon, vagy ha valamit akar tolmácsolni a magyar parlament felé, akkor mi azt továbbitjuk Szávay István képviselőnek" - mondta.

A dunaszerdahelyi jobbikos iroda egyébként maga Ollé elmondása szerint nem egy sikertörténet, egy-két ember szokott betérni hozzájuk hetente.

Az irodahelyiséget az a Cséfalvay Pál bocsátotta a Jobbik rendelkezésére, aki múlt héten egy baleset következtében életét vesztette. Szávay István egyelőre nem kívánt beszélni arról, milyen hatással lehet Cséfalvay halála az iroda működésére, de bíznak benne, hogy a gyászidőszak letelte után a dunaszerdahelyi vállalkozó örököseivel is meg tudnak egyezni.

(parameter)