Dunaszerdahelyi jogász lett egy fontos szabályozó állami szerv alelnöke

2020. október 3. - 08:04 | Régió

Hodosy Szabolcsot nevezték ki a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) alelnökének.

Dunaszerdahelyi jogász lett egy fontos szabályozó állami szerv alelnöke
Hodosy Szabolcs (Archív felvétel - Cséfalvay Á. András)

Hodosy erről a dunaszerdahelyi képviselő-testület plénumán számolt be a héten, melyben az MKP-frakció tagja, illetve a pénzügyi szakbizottság elnöke. Közölte, hogy a kinevezéséből kifolyólag le kell mondania a DAC Aréna, illetve Gastro DS társaságokban betöltött funkcióiról (előbbiben igazgatósági alelnök, utóbbinak pedig ügyvezetője).

Az ÚRSO elnöki funkcióját augusztus elejétől látja el Andrej Juris, Hodosy elmondása szerint pedig Martin Horváthot és őt szeptember 15-i hatállyal nevezték ki a hivatal alelnökének. „Ez a hivatal szabályozza az áram-, víz-, gáz- és hőszolgáltatás feltételeit. Mind a dologi részét, szabályozási rendeleteit, mind az árait, ugyanis természetes monopóliumokról beszélünk, ahol nincs verseny, csak egy villanyhálózat, egy távhőhálózat, egy gázhálózat áll rendelkezésre, a fogyasztó érdekében pedig szükséges, hogy szabályozva legyen ennek a közműnek az üzemeltetése” – fejtette ki érdeklődésünkre a hivatal működésének lényegét a Dunaszerdahelyen élő jogász.

Hozzátette, egyelőre nem egyeztettek arról, mely területet mely alelnök felügyeli majd, viszont végzettségéből adódóan a jogi szakterület kerülhet a hatáskörébe. „A villanyenergetika és a legiszlatíva terén szerzett szakmai tapasztalatomat és a végzettségemet tekintetbe véve előreláthatólag a jogi és ellenőrzési szakterületet vállalom majd, ahol sok jogi előírás, illetve a dologi szabályozás ismerete szükségeltetik” – hangsúlyozta.

Hodosy Szabolcs a Komenský Egyetemen szerzett jogi diplomát 2007-ben, majd a diószegi főiskolán szerezte meg kisdoktori címét 2012-ben. Azt követően vezető beosztásban és specialistaként dolgozott a nyugat-szlovákiai energiaszolgáltatónál. 10 éve, 2010 decemberétől tagja a dunaszerdahelyi városi képviselő-testületnek, ahová mindannyiszor az MKP listáján került be.

(SzT)