Dunaszerdahelyi kézilabdás lányok és kórházi dolgozók, de egy buszsofőr is megyei díjban részesült!

2023. szeptember 27. - 07:00 | Régió

Hétfőn este adták át Nagyszombat megye legmagasabb rangú kitüntetéseit, melyek közül számos a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásba vándorolt.

Dunaszerdahelyi kézilabdás lányok és kórházi dolgozók, de egy buszsofőr is megyei díjban részesült!
Fotók: Nagyszombat megye (2), ill Cséfalvay Á. András (1)

Nagyszombat megye 33 egyént és csoportot díjazott hét különböző területen (közlekedés, kultúra, szociális gondozás, polgári társadalom, oktatásügy, sport, egészségügy) a megye fejlődéséhez való rendkívüli hozzájárulásáért. Nagyszombat megye elnökének kitüntetéseit 12-en vehették át.

„Nagyszombat megyében sikeres és elismert személyiségekkel büszkélkedhetünk, akik számos területen hozzájárultak a megye előmeneteléhez. Vannak köztük tudósok, pedagógusok, orvosok és mások, akik idehaza és külföldön is elismerést szereztek. Elismerésünk és hálánk jeléül 33 egyént és csoportot tüntettünk ki a megye díjaival. Jómagam pedig 10 személyiségnek és 2 csoportnak adományoztam oda a megyeelnök díját. Köszönet jár mindannyiuknak azért is, hogy nem hagyták el Szlovákiát, adott esetben tapasztalatszerzés után hazajöttek és képességeikkel, a bennük rejlő emberi és szakmai potenciállal hozzájárulnak ahhoz, hogy a megyénk jobb, élhetőbb és vonzóbb hellyé váljon.

A kitüntetettek között szerepel a 2016-ban két helyi klub összevonásával létrejött dunaszerdahelyi HC DAC kézilabdaklub, amely megalakulása óta egy sikertörténet. 2019-ben nyerte meg az I. ligát, majd felkerült a legfelsőbb, cseh-szlovák bajnokságba, a MOL Ligába, tavaly pedig ott is bajnok lett. A díjat a klub nevében annak elnöke, Horváth Zoltán vette át. Horváth a dunaszerdahelyi képviselő-testület keddi plénumára elhozott egy emléklabdát, melyet a bajnoki győzelem kapcsán készíttettek, és aláírták a győztes csapat játékosai és stábtagjai. A labdát pedig átadta Hájos Zoltán polgármesternek, aki megyei képviselőként a díjra jelölte a kézilabdaklubot.

Horváth Zoltán és Hájos Zoltán

Ugyancsak a kitüntetettek között volt a Galántán született, Kossuth- és Jászai-díjas színészóriás, Dráfi Mátyás, akit Berényi József megyei alelnök jelölt a díjra a színész 80. életévének betöltése alkalmából.

Bock Sylvia dunaszerdahelyi kórházigazgatónő jelölte a díjra az intézmény hematológiai-transzfúziós osztályát az ott dolgozók munkájának elismeréséül. A dunaszerdahelyi kórházban évek óta ott marad a vér, amit a véradók leadnak, tavaly pedig bevezették a vérplazmavételt is.

Megyei díjban részesült László Zsigmond, aki 44 éve dolgozik a dunaszerdahelyi SAD közlekedési vállalatnál. László Zsigmond autószerelőnek tanult, pályafutása elején tehergépkocsi-sofőrként dolgozott, egy idő után viszont átült a buszokba, amelyek révén országos és nemzetközi tapasztalatokat is szerzett, mostanára pedig az általa levezetett kilométerek száma elérte a 3 milliót.

May be an image of 1 person and text

Kitüntették Peter Černýt, a galántai Janko Matúška Gimnázium igazgatóját, aki a Nagyszombat megye által működtetett iskolai intézmények közül a legrégebben, 1999 óta tölti be ezt a pozíciót és neki köszönhető, hogy az iskola a 2004/2005-ös tanév óta a szlovák himnusz szövege szerzőjének nevét viseli.

A kitüntetettek között szerepelt Kvarda József kulturológus, szociológus, aki korábban a Csemadok elnöke, kulturális államtitkár, Csenke község (Dunaszerdahelyi járás) polgármestere és Nagyszombat megye alelnöke (2006-2013) is volt.

Ugyancsak kitüntették Paxián Zsuzsannát, a nagymegyeri idősek otthonának főnővérét, Nagyszombat megye elnökének díjazottjai között pedig ott volt az idén 45. éve létrejött, a jókai (Galántai járás) Csemadok mellett működő Jóka Folklórcsoport, melynek vezetője annak megalakulása óta Szakál Julianna.

(SzT)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: