A dunaszerdahelyi kórház is kéri az embereket: adjanak vért! (VIDEÓ)

2020. március 20. - 16:55 | Régió

A kórház gondoskodik róla, hogy a véradás ebben az időszakban is teljesen biztonságos legyen, ezért speciális intézkedéseket vezettek be.

A dunaszerdahelyi kórház is kéri az embereket: adjanak vért! (VIDEÓ)
Fotók: Svet zdravia

A dunaszerdahelyi kórházat is üzemeltető Svet zdravia társaság arra kéri a véradókat, hogy ebben az időszakban is segítsenek az életmentésben azzal, hogy vért adnak. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a védadók száma, a kórházaknak azonban továbbra is nagy szükségük lenne rájuk.

Annak érdekében, hogy a véradás ebben a nehéz időszakban is teljesen zökkenőmentes és biztonságos legyen, speciális intézkedéseket vezettek be a dunaszerdahelyi kórházban is, emellett pedig a véradók pontos időpontot kaphatnak, igény szerint teljesen egyénileg foglalkoznak velük.

A véradókat az épületbe történő belépéskor ellenőrzik, a helyiségeket alaposan fertőtlenítik, a vért pedig 14 napra „karanténba helyezik”.

„A Svet zdravia kórházak felelősségteljesen készülnek a koronavírussal kapcsolatos járványhelyzetre, amely ránk vár, de az egyéb akut betegségekkel küzdő páciensekről is gondoskodunk továbbra is. Az orvosaink napról napra továbbra is mentik a páciensek életét autóbalesetek után, akut műtéteket hajtanak végre, segítenek az édesanyáknak világra hozni a gyermeküket, valamint gondoskodnak a daganatos betegekről is. Náluk és más esetekben is előfordulhat vérveszteség, ezért szükségünk van a véradókra. Ezért úgy döntöttünk, hogy szigorítjuk a véradásra vonatkozó eljárásokat, hogy megvédjük a véradókat és a személyzetet, és hálásak leszünk mindenkinek, akik ebben az időszakban is segítenek nekünk életeket menteni” – közölte a Svet zdravia és a ProCare hálózat vezérigazgatója, Vladimír Dvorový.

Annak érdekében, hogy a véradók közül ne legyenek többen is egyszerre a helyiségben, a kórházak lehetővé teszik az időpontkérést, pontos napra és órára. Erre a célra a nap 24 órájában működnek a hematológiai-transzfúziós osztályok telefonos elérhetőségei, valamint a véradók e-mailben is kérhetnek időpontot.

A véradóknak egy rövid kérdőívet kell kitölteniük, illetve telefonos egyeztetés során válaszolniuk kell néhány kérdésre azzal kapcsolatban, hogy jártak-e külföldön, kapcsolatban voltak-e fertőzött személlyel, illetve vannak-e a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteik (láz, köhögés). Ezt követően kapják meg az időpontot e-mailben vagy SMS-ben.

A kórházak azonban azokat a véradókat is fogadják, akik előzetes egyeztetés nélkül érkeznek vért adni. Minden véradónak kötelezően védőmaszkot, sálat vagy kendőt kell viselnie, és a belépéskor a kezét is fertőtlenítenie kell.

A véradó a véradás napján ismét kitölt egy kérdőívet az utazói anamnézissel, valamint az egészségi állapotával kapcsolatban, és a helyszínen megmérik a lázát. A véradók egyesével léphetnek be a véradásra előkészített helyiségbe.

Az alábbi táblázatban szereplő időpontok szerint lehet vért adni az egyes kórházakban:

Megelőző céllal 28 napon át nem adhatnak vért azok a személyek, akik:

- pozitív utazói anamnézissel rendelkeznek (külföldön jártak)
- kapcsolatban voltak olyan személlyel, akinek pozitív utazói anamnézise van
- kapcsolatban volt olyan személlyel, akinek jelenleg vagy a közelmúltban légúti megbetegedése volt
- az utóbbi időben légúti megbetegedése volt, illetve az influenzáéhoz hasonló tüneteket észlelt.

Az egyes kórházakban szívesen válaszolnak a véradók további kérdéseire.

Kapcsolódó cikk:
Véradásra szólította fel az embereket a komáromi kórház


(parameter)