A dunaszerdahelyi kórházat is működtető Svet Zdravia két új kórház építését tervezi

2022. május 12. - 15:26 | Régió

Két új kórház építését tervezi a kórházakat működtető Svet Zdravia házhálózat: egyet Homonnán (Humenné) egyet pedig Rimaszombatban.

A dunaszerdahelyi kórházat is működtető Svet Zdravia két új kórház építését tervezi
Fotó: TASR - illusztráció

Az iglói (Spišská Nová Ves) és a nagymihályi (Mihalovce) kórházat bővítenék, a nagytapolcsányi (Topoľčany) egyik részlegét pedig felújítanák. A tervekről Eduard Heger miniszterelnökkel (OĽaNO) és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel (OĽaNO-jelölt) tárgyalnának - tájékoztatott csütörtökön Radoslav Čuha, a hálózat vezérigazgatója.

„Jelenleg az előkészítő fázisnál tartunk, amely a helyreállítási terv szoros határidőinek betartásához szükséges. Egyelőre saját forrásainkból finanszírozzuk az előkészítést, előreláthatólag a 2026. június 30-i határidőig megvalósítható a beruházás" - magyarázta Čuha.

A vezérigazgató elmondása szerint a projektek már megkapták a jóváhagyást az érintett területek és az épületek tulajdonosától, azaz a megyei hivataloktól. „Örülünk a megyék egyértelmű támogatásának. Továbbra is érdekeltek vagyunk a kórházak hosszú távú működtetésében és abban, hogy minőségi egészségügyi ellátást nyújtsunk. Remélhetőleg a felújítási tervből más regionális kórházak számára is pályázhatunk majd kisebb felújításokra" - tette hozzá a vezérigazgató.

A helyreállítási az Európai Unió történetének legnagyobb támogatási csomagja, amelynek célja Európa világjárvány utáni újjáépítése. A helyreállítási terv kulcsfontosságú része a kórházhálózatot érintő, már jóváhagyott reform. Azt még nem lehet pontosan tudni, mely kórházak rekonstrukciójára fordítják a projektek keretében lehívható pénzt. Az előzetes tervek szerint szeptemberben teszik közzé a felhívást. Lengvarský nemrég úgy tájékoztatott, hogy a témával a koalíciós tanács is foglalkozni fog.


(TASR)

Címkék: Svet zdravia, kórház