A dunaszerdahelyi kórházban egyelőre van elég védőfelszerelés, de a koronavírusos betegeket tovább fogják küldeni

2020. március 12. - 17:54 | Régió

A dunaszerdahelyi kórházban egyelőre nem tervezik műtétek elhalasztását a koronavírus-járvány miatt, gyógyászati eszközökből és gyógyszerekből is van elég. A kórház igazgatóját, Bock Sylviát kérdeztük.

Bock Sylvia
Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A Szlovákiai Kórházszövetség szerint sok kórházban nincs elég védőfelszerelés. Mi a helyzet a dunaszerdahelyi kórházban? Van elég védőálarc, védőruha?

Egy bizonyos időszakra még el vagyunk látva védőfelszerelésekkel, attól függ, hogy milyen szintű védőfelszerelésről van szó. Egyszerű védőálarc és kesztyű bármilyen mennyiségben a rendelkezésünkre áll, és olyan védőfelszerelésből is van elég, amire akkor lenne szükség, ha fertőzött beteget kellene kezelni.

Fertőzőbeteg osztály van a kórházban? Tudnák kezelni a koronavírusos betegeket?

Nincs fertőzőbeteg osztályunk. A fertőzött páciens várhatóan a sürgősségi osztályon jelentkezik majd vagy oda viszik, és ha az ott szolgálatot teljesítő orvos úgy ítéli meg, hogy koronavírusos esetről van szó, akkor felhívja a mentőszolgálatot, amely elviszi a beteget a megfelelő intézmény infektológiai osztályára.

Arról nincs szó, hogy fertőzőbeteg osztályt kellene kialakítani Dunaszerdahelyen is?

Nem, erről még nem volt szó. Ezt a válságstábnak kellene eldöntenie, vagy a regionális közegészségügyi hivatalnak. Ha ilyen döntés születik, akkor át kellene alakítani a rendszerünket, a nem akut kezelést szolgáló ágyakból kellene infektológiai osztályt szervezni. De erről nálunk egyelőre nincs szó.

Felmerült az is, hogy kevés lélegeztető gép van az országban, ami a súlyos esetek kezelése során nélkülözhetetlen. A dunaszerdahelyi kórházban van elég?

Az intenzív osztályon minden ágyhoz tartozik lélegeztetőgép, ezekkel biztosítani tudjuk a szükséges ellátást. Természetesen korlátlan számú beteget mi sem tudnánk ellátni,

de ez így van a világon bárhol, egy kórháznak általában annyi lélegeztető gépe van, ahány ágy van az intenzív osztályon. A traumatológiai vagy az ortopéd osztályra nem kell lélegeztető gép. Lélegeztető gépre azoknak a betegeknek van szükségük, akik intenzív kezelésben részesülnek. Azt nem tudom megmondani, hogy országos szinten mennyi lenne az elég.

Milyen felszerelésre lenne szükségük? Miből van kevés?

Védőfelszerelésre mindenképpen szükségünk lesz még, mert ami most van, az néhány hétre elég egy komolyabb járvány esetén. Ezt folyamatosan pótoljuk mi is a központon keresztül. Ilyen helyzet már nagyon régen volt a kórházban, így most nehéz előre megítélni, hogy egy nap alatt mennyi védőfelszerelésre lesz szükség, ha a járvány súlyosbodik. Védőfelszerelésre biztosan szükségünk lesz még.

Más gyógyászati eszközből, gyógyszerből felkészült a kórház a járványra?

Minden szükséges felszerelés folyamatosan a rendelkezésünkre áll. A gyógyászati segédeszközökből és a gyógyszerekből sincs hiány, habár ennek a vírusfertőzésnek a kezeléséhez nincs szükség különleges gyógyszerekre. De ha kellene, mindent be tudunk szerezni, minden a rendelkezésünkre áll, ami a gyógyításhoz kell. Jelenleg csak a védőfelszerelést nehezebb beszerezni, ebből is csak a magasabb védelmet biztosító védőmaszkokat.

Járvány esetén felmerülhet, hogy bizonyos tervezett beavatkozásokat, például ortopédiai műtéteket, protézisbeültetéseket el kell halasztani. Készüljenek erre a dunaszerdahelyi páciensek?

A mi kórházunk még a rendes kerékvágásban működik, még egyetlen koronavírus-fertőzött beteget sem tartunk nyilván.

Azt is tudni kell, hogy mi egy kórházhálózat része vagyunk, a központ tájékozódik arról, hogy a tisztifőorvos, a válságstáb, a regionális közegészségügyi hivatalok milyen útmutatást adnak ki. Emellett még összehangoljuk a lépéseinket a többi kórházzal, többi várossal is.

Lajos P. János