DUNASZERDAHELYI MAFFIAHÁBORÚ: Bodoky nemcsak a Fontánában járt, a vád szerint részt vett Csémy "Misi" kivégzésében is

2024. február 20. - 17:20 | Régió

A Nagyszombati Járásbíróságon három év szünet után kedden (február 20.) folytatódott a bírósági eljárás egy 1997-es dunaszerdahelyi gyilkosság ügyében. A leszámolás áldozata nem más, mint a dunaszerdahelyi maffiaháború kulcsfigurája, Csémy Mihály "Misi". A feltételezett merénylők közül már csak egy személy van életben: Bodoky Károly, aki az 1999-es budapesti Döcher-gyilkosság és az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság miatt 2021 óta előzetes letartzóztatását tölti Magyarországon. Bodoky a budapesti Kozma utcai börtönből távmeghallgatás (videókapcsolat) útján vett részt a keddi tárgyaláson.

DUNASZERDAHELYI MAFFIAHÁBORÚ: Bodoky nemcsak a Fontánában járt, a vád szerint részt vett Csémy "Misi" kivégzésében is
Balra Csémy Mihály (rendrőségi felvétel), jobbra pedig szétlőtt autója (Fotó: TASR)

A szóban forgó büntetőper 2019 őszén vette kezdetét. Igaz, már az is egy megismételt eljárás volt, hiszen korábban már két bíró is tárgyalta a gyilkosságot, de egyikük közben távozott a bíróságról, a másiktól pedig elvették az ügyet.

A 2019-es, megismételt vádemelés után köszöntött be a koronavírus-járvány, ami lelassította az addig is döcögő eljárást, majd a pert vezető bírót, Marek Filót saját kérelmére 2021-ben áthelyezték a Pozsonyi I-es Járásbíróságra (Filo 2023-tól már a Specializált Büntetőbíróságon dolgozik), így az ügy bíró nélkül maradt. Az eljárás levezénylését végül Branislav Krivošík bíró szenátusa vette át, így 2024. február 20-án végre sikerült folytatni a Nagyszombati Járásbíróságon öt évvel ezelőtt megkezdett büntetőpert.

A vádlott, Bodoky Károly a február 20-i tárgyaláson kérelmezhette volna, hogy az eljárást kezdjék újra elölről, ám végül nem élt ezzel jogával, és beleegyezett abba, hogy a per ott folytatódjon, ahol 2021-ben abbamaradt.

Mi történt 1997. augusztus 3-án a dunaszerdahelyi Keleti lakótelepen?

A Csémy-gyilkosság az 1997-ben zajló dunaszerdahelyi maffiaháború egyik kulcsfontosságú felvonása volt.

Csémyt soha nem ítélték el gyilkosság miatt, ugyanakkor köztudott, hogy ő volt az, aki 1997. január 26-án Pápay Tibor megbízásából a sértett Duna utcai lakásán géppisztolysorozattal kivégezte a dunaszerdahelyi maffia pénztárosát, Kovács Ferencet, becenevén Kecót, akivel egyébként szoros baráti viszonyt ápolt.

A Keco-gyilkosság visszafordíthatatlanul kirobbantotta a dunaszerdahelyi maffiaháborút, melyben az addig egységben dolgozó alvilág végleg két szárnyra szakadt: az egyiket Sipos Milán, a másikat pedig Pápay Tibor vezette.

Mivel Siposék tisztában voltak azzal, hogy a "birkózókhoz" közelebb álló Kecót Csémy gyilkolta meg, utóbbi kénytelen volt ideiglenesen távozni Dunaszerdahelyről. A dunaszerdahelyi férfit Mikuláš Černák akkori országos maffiavezér vette maga mellé, Csémy pedig - akit a szlovák maffiózók csak Mišo Maďarnak (Magyar Misi) hívtak - ezután számtalan további gyilkosságot elkövetett Černákék oldalán.

Pár héttel a Keco-gyilkosság után a Sipos köré csoportosuló egykori birkózók száműzetésbe vonultak, és Magyarországon bújkálva forralták a bosszút.

1997. március 15-én azonban a "birkózók" újabb pofont kaptak: tárgyalni mentek Mikuláš Černákkal, ám a "boss" és bűntársai - köztük Pápay Tibor és Csémy Mihály - Černák besztercebányai irodájában kivégezték Sipost és sofőrjét, Potásch Emilt is.

Ekkor vette át Sátor Lajos a Magyarországon bújkáló alvilági csoport vezetését.

Sátorék válaszcsapására hónapokat kellett várni, de tervük 1997 nyarán célba ért. A gyilkosságban fontos szerepet játszott Hodossy Rudolf, vagyis Kis Cine, aki bár a maffia születésekor - főleg bátyja, Hodossy Zoltán révén - inkább a "birkózókhoz" állt közel, ám ennek ellenére ő volt az, aki mint bűntárs segített Csémynek bejutni Keco lakásába.

Kis Cinét Sátorék meggyőzték, hogy miután Kecót és a birkózókat elárulta, kövessen el árulást Pápayékkal, köztük Csémyvel szemben is.

A Nagyszombati Járásbíróságon tárgyalt vád szerint Kis Cine az ominózus nyári estén, 1997. augusztus 3-án egy győri diszkóban tartózkodott Csémyvel és annak sógorával, D. Lászlóval, majd éjfél után Csémy BMW-jével hazaindultak Dunaszerdahelyre.

Amikor Kis Cine a dunaszerdahelyi Keleti lakótelepen kiszállt az említett gépkocsiból, a BMW-t merénylők rohamozták meg. Két 58-as gépkarabélyból és egy 9 mm-es pisztolyból közel 60 lövést adtak le a volánnál ülő Csémyre, aki azonnal életét vesztette.

A gyilkosság már csak azért is örökre emlékezetes marad a környék lakói számára, mert a szitává lőtt Csémy teste ráborult a kocsi dudájára, amely megzavarva a hajnali (01:45) csendet még percekig tülkölt - felzavarva azokat is, akik esetleg a géppisztolysorozatokra nem ébredtek volna fel.

D. Lászlónak sikerült kiugornia az anyósülésről, és a közvetlen közelben zajló építkezés egyik alapsávjában lelt menedékre, ám medence tájékon és kezén is több találat is érte, amelyek maradandó egészségkárosodást okoztak számára.

Már csak Bodoky él a feltételezett gyilkosok közül

A vádirat szerint a leszámolást Sátor Lajos, Szamaránszky "Paprika" Árpád és Bodoky Károly követték el, sofőrjük pedig Szerencsés Zoltán volt. Közülük már csak Bodoky él, Szerencsés 1999-ben tűnt el nyomtalanul, Sátor Lajossal 2010-ben saját emberei végeztek, Szamaránszky Árpád pedig egy 2004-es autóbalesetben vesztette életét. A sors fintora, hogy az utóbbi baleset áldozata lett az 1997-es leszámolást túlélő D. László is, ő akkoriban már baráti viszonyt ápolt Szamaránszky Árpáddal, aki a hatóságok szerint az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosságnál is a három merénylő egyike volt.

A Csémy-gyilkosság azért is vált hírhedté, mert két nappal az augusztusi kivégzés után Mikuláš Černák személyesen állt bosszút: saját kezűleg vágta le a Csémyt a gyilkosság helyszínére kicsaló kétszeres áruló, Kis Cine fejét – amelyet aztán a besztercebányai "nagyfőnök" emberei Dunaszerdahely központjában, egy virágcserépben helyeztek el – sokkolva ezzel a város lakóit, valamint az egész országot.

Azt mondja, ártatlan

Bodoky Károly már a 2019-es vádemelés idején is ártatlannak vallotta magát. Elmondása szerint semmi köze a Csémy-gyilkossághoz, és ehhez ma is tartja magát.

A vádirat szerint két fontos tanú állítja az ellenkezőjét: Kádár Krisztián és Zakál Ferenc, akikre a csallóközi maffiaper során 2019-ben egyaránt 25 éves fegyházbüntetést szabott ki a Specializált Büntetőbíróság.

Kádár és Zakál korábban arról vallottak, hogy Bodoky valamikor 2010 előtt egy komáromi grillpartin bevallotta nekik, hogy ott volt a merénylők között, és részletesen beszámolt nekik a Csémy-gyilkosság elkövetéséről.

Az ügy következő bírósági tárgyalásain, várhatóan áprilisban vagy májusban három tanúkihallgatásra kerül majd sor. Kádár Krisztiánon és Zakál Ferencen kívül nem más fog vallomást tenni, mint Csémy Mihály egykori barátja és főnöke, az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő Mikuláš Černák.

(Barak Dávid)