A dunaszerdahelyi maffiózók által elsüllyesztett gyilkos azt mondja, nem ismeri az egykori speciális ügyészt

2021. július 14. - 10:28 | Belföld

Egyáltalán nem ismerem Dušan Kováčikot, először látom testközelből - jelentette ki az egykori speciális ügyész ellen zajló büntetőper során tanúként kihallgatott Ľubomír Kudlička, a Takáč-féle maffiaklán egykori állítólagos vezére.

A dunaszerdahelyi maffiózók által elsüllyesztett gyilkos azt mondja, nem ismeri az egykori speciális ügyészt
Az azóta már jogerősen elítélt Ľubomír Kudlička (narancssárga karszalaggal) 2020 júliusában a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: Paraméter-archív)

"Soha nem jutott eszembe, hogy arra kérjek valakit, befolyásolja a vádlottat az én érdekemben, vagy hogy intézzen el nekem valamit"

- mondta a Kováčik elleni büntetőper szerdai tárgyalásán Kudlička, akit idén jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítéltek egy gyilkosság miatt.

"Kudla" 2006-ban rendelt meg egy bérgyilkosságot a dunaszerdahelyi maffiától, melynek tagjai tavaly beismerő vallomást tettek - lehetővé téve az utolsó "öreg", vagyis a '90-es évek óta talpon lévő maffiafőnöknek tartott Ľubomír Kudlička bebörtönzését.

Kudlička most azért jelent meg tanúként a bíróság előtt, mert Dušan Kováčikot épp azzal vádolják, hogy 2017-ben 50 ezer euróért cserébe segédkezett abban, hogy szabadon engedjék őt az előzetes letartóztatásból. Konkrétabban Kováčik azt érte el, hogy Kudlička szabadlábra helyezése ellen az illetékes ügyész ne tegyen panaszt.

Az egykori speciális ügyészt emellett bűnszervezet alapításával és a benne való részvétellel, hatalmi visszaéléssel, és minősített adattal való visszaéléssel vádolják.

Dušan Kováčik a bazini Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: TASR)

Tagad, mint mindig

A gyilkosság miatt most börtönben ülő alvilági figura azt is tagadja, hogy Kováčikkal annak barátján, Viliam Ružička üzletemberen keresztül vette fel a kapcsolatot.

"Ružička urat ismerem, de vele kapcsolatban is érvényes, hogy még csak eszembe sem jutott az, hogy bárkit a saját érdekemben befolyásoljak" - tette hozzá Kudlička. Ružička egyébként a múlt heti tanúkihallgatásán szintén tagadta, hogy köze volna a korrupciós bűncselekményhez, amiről állítása szerint semmit nem tud.

A Kováčik-Ružička-Kudlička "háromszög" ténykedéséről egyébként Matej Zeman, a Takáč-féle bűnszervezet egykori tagja vallott részletesen. Zeman egykori főnöke, Kudlička viszont meg van győződve róla, hogy Zeman hamisan vall ellene, amire a férfinak több indoka is van.

"Főleg az, hogy rendkívüli igyekezetet fejtett ki annak érdekében, hogy szabadlábra kerüljön. Egyúttal az volt a célja, hogy a saját cselekedeteit valaki más cselekményeivel cserélje fel, hogy az ő által elkövetett tetteket eltöröljék, és büntetés nélkül maradjon" - mondta kihallgatása során Kudlička.

(TASR/parameter)