A dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal válaszai a sok "hogyanra és miértre"

2020. március 25. - 19:32 | Régió

Március elejétől a munkaügyi hivatalok lehetővé tették az elektronikus bejelentkezést azok számára, akik elveszítették állásukat. Ezúttal a dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal foglalkoztatási osztályának igazgatónőjével, Nagy Darinával boncolgattuk a témát.

A dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal válaszai a sok "hogyanra és miértre"
Illusztrációs felvétel (pexels)

Az igazgatónő elmondta tapasztalatait, miszerint sok magánvállalkozó keresi fel a hivatalt, akik az őket érintő lehetséges támogatásokról érdeklődnek. „Erre sajnos pontos választ egyelőre nem tudunk adni. Még mi sem kaptunk információt arról, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel lesznek-e valamilyen plusz támogatások.

Ami biztos, hogy a támogatás, melyeket eddig is folyósítottunk, továbbra is fennakadás nélkül érkeznek majd meg jogos tulajdonosaikhoz. Januárban körülbelül 140 ezer eurót fizettünk így ki munkáltatóknak és magánvállalkozóknak”

– kezdte Nagy Darina.

Az egyszemélyes magánvállalkozók leggyakoribb kérdése, hogy amennyiben visszaadják vállalkozói engedélyüket, kaphatnak-e munkanélküli segélyt. „Ennek kapcsán fontos elmondani, hogy a munkanélküli segélyt nem a munkaügyi hivatalok folyósítják, hanem a társadalombiztosítók. A hozzánk bejelentkezőt mi nyilvántartásba vesszük, információt adunk a szociális biztosítónak, ahol eldöntik, hogy az illető jogosult-e a munkanélküli segélyre, avagy sem” – szögezte le.

A magánszemélyek telefonon keresztül érdeklődnek az online kérdőívről, segítséget kérnek azok kitöltéséhez. A hivatal dolgozói ezekre a kérdésekre maradéktalanul választ adnak. Az igazgatónő továbbá felhívta a figyelmet az e-mailben történő segítségkérésre. A ds@upsvr.gov.sk címre érkező kérdésekre igyekeznek 24 órán belül választ adni.

Ahogy telefonon keresztül, úgy itt is lehetőség van magyarul és szlovákul is kommunikálni a hivatal munkatársaival. A kitöltendő űrlapok ezzel szemben kizárólag szlovák nyelven léteznek.

Nagy Darina meggyőződése, hogy az általános kommunikációval nem lehet probléma, ugyanis, ha valamely dokumentum esetleg hiányzik, vagy netán valaki hiányosan tölti ki az űrlapot, a hivatal munkatársai ezt jelzik az illetőnek, akinek módjában áll pótolni az adatokat. Mint megtudtuk, a dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal legtöbb dolgozója a munkahelyén végzi el feladatait, néhányan vannak csak, akik az otthoni munkavégzést választották.

A hivatalban odafigyelnek a higiéniára, a takarítószolgálat kétóránként fertőtleníti a helyiségeket, ajtókat és kilincseket. A mosdókban biztosítva vannak az antibakteriális, fertőtlenítő hatású kézmosók. Minden alkalmazott kapott fertőtlenítő sprét, vagy krémet. Ellátták őket néhány darab egyszer használatos szájmaszkkal, továbbá egy textilanyagúval.

„Természetesen lehetőség van a személyes bejelentkezésre is, azonban mindenkit arra kérünk, ha módjában áll, válassza inkább az elektronikus bejelentkezést”

– húzta alá. Aki mégis úgy dönt, hogy személyesen szeretné elintézni ügyeit, a kitöltött papírokat bedobhatja a hivatal főbejáratánál található postaládába. Kérdés esetén pedig a kisablakhoz kell menni, ahol telefonon keresztül lehet kommunikálni a bent ülő hivatalnokkal. Itt kialakítottak egy zárt részt, ahol asztal és a bejelentkezéshez szükséges nyomtatványok is helyet kaptak. Innen akár el is vihető az űrlap, vagy helyben kitölthető.

„Március elején még kevesebben éltek az elektronikus ügyintézéssel, mostanra azonban elmondható, hogy sokkal többen veszik igénybe a bejelentkezésnek ezt a módját. Természetesen nem csak a munkanélküliség kapcsán működik az online ügyintézés, az emberek mindent oldani tudnak az interneten keresztül”

– fűzte hozzá az igazgatónő.

Nagy Darinától megtudtuk, a múlt héten azért akadt némi problémájuk. Külföldről hazaérkező állampolgárok szerették volna kihasználni a személyes bejelentkezés lehetőségét, akik csak nagy nehezen árulták el az ügyintézőnek, honnan is tértek haza. „Ekkor éreztem némi riadalmat a kollégák körében, azonban szerencsére ezt sikerült megoldanunk.”

A munkanélküliség számát illetően az igazgatónőtől azt az információt kaptuk, hogy már februárban érezhető volt náluk a növekedés. Márciusi adatokkal ugyan még nem tudott szolgálni, sejtését azonban elárulta, miszerint a jelenlegi helyzet valószínűleg rányomja majd bélyegét a munkanélküliek számára is.

„Jelenleg nem tudunk csoportos toborzásokat sem tartani. Eddig akár napi két válogatást is megszerveztünk, ugyanis nagy igény volt a munkakereső emberekre. Március közepétől ez teljesen le lett állítva. Így azt gondolom, az említett közvetítések hiánya is hozzátesz majd a munkanélküliek számához.”

Szlávik Cyntia