A dunaszerdahelyi régió szlovák alapiskoláiban 250 elsős kezdi meg a tanévet

2018. szeptember 1. - 08:58 | Régió

A dunaszerdahelyi régió szlovák tanítási nyelvű alapiskoláiban több mint 250 elsős kezdi meg az új tanévet szeptember 3-án. A dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskola már nem fogad több elsőst, a szintén dunaszerdahelyi Smetana ligeti alapiskola, a bősi alapiskola és a somorjai Bél Mátyás Alapiskola azonban még igen.

A dunaszerdahelyi régió szlovák alapiskoláiban 250 elsős kezdi meg a tanévet
A Jilemnický utcai alapiskola (Fotó: Paraméter-archív)

Peter Gajdoš, a Jilemnický utcai alapiskola igazgatója pénteken arról tájékoztatott, hogy az új tanévre 77 elsőst vett fel az iskola. Ezt a számot már nem növelhetik, mivel a fenntartó megszabta, hány osztályt nyithatnak. Új tanulókat csak a többi évfolyamba vehetnek fel. Az igazgató hozzátette: az elsősökre vonatkozó kérvényeket tovább küldik a Smetana ligeti alapiskolának.

Utóbbi igazgatóhelyettese, Monika Benkovská elmondta: bár a hivatalos beiratkozás áprilisban lezárult, még mindig vehetnek fel újabb elsősöket. Hozzáfűzte: néhányan a szünidő alatt iratkoztak be, mert csak most költöztek a városba. A jelenlegi állás szerint szeptembertől 44 elsős fog az iskolába járni, de többet is tudnak fogadni.

Daniela Vojtušová, a bősi alapiskola igazgatóhelyettese elmondta: jelenleg 22 elsősük van, de fogadnak még újakat. Hozzátette: ha a gyerek a tankerületből van, és a szülők kérvényezik a felvételét, a törvény szerint az iskolának fel kell vennie őt. Ha a gyerek más tankerületből van, abban az esetben veszik fel őt, ha a létszám nem haladja meg a 25-öt. Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint szeptember 15-ig még fogadnak új elsősöket, de az is előfordul, hogy egyes gyerekeket ennél is később íratnak be, amikor új családok költöznek Somorjára.

A somorjai Bél Mátyás Alapiskolában az új tanévben hat első osztályt nyitnak, jelenleg összesen 114 elsősük van. Erről Magdaléna Vajasová igazgatónő tájékoztatott. Hozzátette: a létszám még változik, mivel továbbra is íratnak be újabb elsősöket.

(TASR)