Dunaszerdahelyi, somorjai és balonyi díjazottja is van az Év ökológiai cselekedete 2022 című versenynek

2023. június 8. - 16:21 | Régió

Június 6-án hirdette ki Nagyszombat megye az „ÉV ÖKOLÓGIAI CSELEKEDETE ´22” verseny győzteseit és helyezettjeit. A dunaszerdahelyi járásból két polgári társulás és egy megyei középiskola is elismerést szerzett az összesen harminc pályázatot számláló versenyben. 

Dunaszerdahelyi, somorjai és balonyi díjazottja is van az Év ökológiai cselekedete 2022 című versenynek
(balról) Balony község képviselői – Tovaryš Krisztián polgármester és Makó Hajnalka – valamint a DUNAVIT tagjai - Fodor Péter és Tóth László, középen Berényi József

A civil szervezetek kategóriájában a pusztafödémesi PRE ÚĽANY – PRO FUDEMUS szervezet nyerte el az első helyet, amelynek tagjai a tavalyi év folyamán 500 gyümölcsfát és 200 gyümölcsbokrot ültettek el.

A somorjai DUNAVIT - Dunamenti Tájvédelmi Társulat „Az ökológiai tevékenységek szélesebb spektruma” – projektje megosztott harmadik helyezést nyert és 700 euró támogatást kapott. A társulat minden évben meghirdeti a „Tisztítsuk ki a Csallóközt” versenyt. Ennek keretén belül a régió folyóvizeinek tisztítása nagy sikerrel zajlik. Ezen túl a DUNAVIT lelkes tagjai madárvédelemmel is foglalkoznak, valamint előadásokat és gyermektáborokat is szerveznek környezetvédelmi témákkal. Ugyanebben a kategóriában a Pro Balony Polgári Társulás, „Homokos tó revitalizációja és tisztább falu” projektjéért különdíjat és 500 euró támogatást érdemelt ki.

A dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola – EKO-Študent projektjével az iskolák kategóriájában harmadik helyet és 700 euró támogatást kapott. A projekt keretében 141 középiskolás diák vett részt környezetvédelmi témájú előadásokon, majd az iskola pedagógusai versenyt szerveztek a témában a résztvevőknek. A diákok előadásokat készítettek, amelyekben népszerűsítették a környezetvédelem témáit.

Nagyszombat megye minden évben meghirdeti az ÉV ÖKOLÓGIAI CSELEKEDETE versenyt. "Bízunk benne, hogy az idei év sikeres tevékenysége alapján a csallóközi és mátyusföldi versenyzők még nagyobb számban jelentkeznek és még jobb eredményeket érnek el" – közölte Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.


(-)