Dunaszerdahelyi színház: lépett a megye, olvasható a pályázat

2019. január 21. - 15:09 | Régió

Egy Dunaszerdahelyen létesítendő, nemzetiségi jellegű kőszínház alapításáról szóló tervezetre írt ki versenypályázatot a Nagyszombat Megyei Önkormányzat hivatala. Az új színház a megye honlapján olvasható közlemény szerint gazdagítaná a megyében élő magyar kisebbség kultúráját, és elősegítené a regionális, országos és nemzetközi jellegű, kulturális cserekapcsolatokat is.

Dunaszerdahelyi színház: lépett a megye, olvasható a pályázat
Fotó: Cséfalvay András

Dunaszerdahely hatókörzetében mintegy 150 000, magyar nemzetiségű állampolgár él, akik magyar nyelvű színházi előadásokat legközelebb a Nyitra megyei Komáromban, vagy a magyarországi Győrben láthatnak. A dunaszerdahelyi színház alapítása a megye kulturális infrastruktúrája fokozatos bővítésének egyik lépése lenne. Ezen kívül elősegítené a kultúrák közötti termékeny kölcsönhatást is, áll a közleményben.

Nagyszombat megye jelenleg egyetlen színház, a nagyszombati Ján Palárik Színház fenntartója. Jozef Viskupič megyefőnök korábban bejelentette, hogy nemcsak Dunaszerdahelyen, hanem az Erdőháton (Záhorie) is terveznek alapítani egy új színházat.

A versenypályázatra a színjátszás területén tevékenykedő, természetes és jogi személyek is jelentkezhetnek. A feltételek között szerepel, hogy ismerjék a szlovákiai színházi környezetet és a helyi viszonyokat, valamint rendelkezzenek a szükséges szakképzettséggel és szakmai gyakorlattal. A legfeljebb 15 oldalas tervezetnek tartalmaznia kell a regionális színházak működésének legalapvetőbb paramétereit, kitérve a műsorrendre és a művészi alkotómunkára, a székhelyre és a műszaki háttérre, valamint az üzemeltetésre és a finanszírozásra. A pályázatok leadásának határideje április 30.

TASR