A dunaszerdahelyi szurkolóverést nem felejtette el a Szövetség, hiába tolja a fideszes média Fico kampányát

2023. február 7. - 17:30 | Belföld

A minap a Fidesz szócsöveként számontartott magyar közszolgálati televíziónak adott interjút Robert Fico, ami nyájassága, baráti hangvétele miatt megijeszthette a portálunk olvasóit is. Hiszen ez a haveri hozzáállás egybecseng azzal, amit két hónapja Szijjártó Péter is lerendezett Pozsonyban. De megijedni nem kell, esetleges Fidesz-barátság ide vagy oda, ez a Fico-simogató viszonyulás nem jellemző a legerősebb parlamenten kívüli magyar pártokra. 

A dunaszerdahelyi szurkolóverést nem felejtette el a Szövetség, hiába tolja a fideszes média Fico kampányát
Facebook (szijjarto.peter.official)

Még december ellátogatott Szlovákiába a magyar külügyminiszter, és bokros teendői mellett Szijjártó Péter sokak megrökönyödésére talált időt arra, hogy elugorjon a Smer elnökéhez is, akit igyekezett megkedveltetni a magyarokkal. A magyar diplomácia vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy "Fico kiérdemli a magyar emberek tiszteletét", mert a volt szlovák kormányfő jelentősen hozzájárult a két ország kapcsolatának javításához.

Aztán eltelt pár hét és most a magyarországi kormánypárt ízlése szerint működő M1 csatorna munkatársai jöttek el Pozsonyba, hogy Fico elmondhassa a mikrofonjukba, mennyire követendő Orbán Viktor politikája, illetve sok mindent úgy lát, ahogy a magyar kormányfő.

A Magyar Fórum véleménye eléggé nyilvánvaló ezzel a kérdéssel kapcsolatban, több megnyilatkozásukban is "piszkálták" a témát, miért kellene a magyaroknak kalapot emelniük Fico előtt. Portálunk most megszólította a Szövetség párt vezetőjét is, hogy nyilatkozzon azzal összefüggésben, még mindig megállja-e a helyét az a pártelnöki megállapítás, amit még novemberben tett, miszerint csak a Smerrel és a ĽSNS-vel való együttműködés lehetőségét zárja ki. Még konkrétabban, azt firtattuk, hogy Ficóval nem lépne-e koalícióra a Szövetség, ha szeptemberben bekerülne a parlamentbe, illetve annak ellenére sem tudja ezt elképzelni, hogy Szijjártó Péter túláradóan barátságos megnyilatkozása után egyértelműnek látszik, hogy a magyar közszolgálati sajtó folytatja a kampányt Fico mellett?

Forró Krisztián pártelnök válasza így hangzik: "Ezzel kapcsolatban elnökségi döntésünk van, miszerint az említett két párttal (ĽSNS, Smer) nem tudjuk elképzelni az együttműködést.

A felvidéki magyarság nem felejtette el Malina Hedviget, a dunaszerdahelyi szurkolóverést, a kettős állampolgárság elutasítását és a korrupciós ügyeket.

Olyan partnereket keresünk és fogunk keresni, akikkel a Felvidéken élő magyar közösséget, a velünk együtt élő többi nemzeti közösséget, és az általunk lakott régiókat a legjobban tudjuk segíteni".

(sp)