A dunaszerdahelyi üzletekben sem lenne egyszerű a testhőmérséklet-mérés kivitelezése, a kormány módosított az intézkedésen

2020. március 28. - 22:41 | Régió

A Központi Válságstáb szombati ülése után Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Ján Mikas tisztifőorvos újabb intézkedésekről, illetve a korábban elfogadott intézkedések módosításairól számolt be. Szóba került az üzletek előtti lázmérés is, amit a kormány a héten vetett fel, az üzemeltetők körében azonban a lázmérők híján negatív visszhangot váltott ki. Szombaton kiderült: nem lesz kötelező a testhőmérséklet-mérés hétfőtől az üzletek előtt, mindössze ajánlott.

A dunaszerdahelyi üzletekben sem lenne egyszerű a testhőmérséklet-mérés kivitelezése, a kormány módosított az intézkedésen
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mint ismert, a Közegészségügyi Hivatal a héten kiadott rendelkezése értelmében a gyárakba, kórházakba vagy a nyitva tartó üzlethelyiségekbe történő belépés előtt kötelező lett volna megmérni a dolgozók, páciensek, vásárlók testhőmérsékletét. A legtöbb gyárban és kórházakban ez már napok óta működő gyakorlatnak számít, az üzletekben azonban korábban erre nem volt példa. A üzletláncokat egyesítő Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetsége (SAMO) a héten arra figyelmeztetett, a testhőmérséklet-mérés nehezen megvalósítható, ha a kormány nem biztosít lázmérőket az üzleteknek.

Érdeklődtünk a Dunaszerdahelyen működő üzletláncok és boltok üzemeltetőinél, ők hogy látják a kialakult helyzetet, és szükség esetén képesek-e biztosítani a testhőmérséklet-mérést a boltokba történő belépés előtt.

A Tesco, a Kaufland, a Lidl és a Billa szóvivőjétől is azt az információt kaptunk, hogy mivel mindannyian a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének tagjai, így az álláspontjuk azonos a szövetség által kiadott nyilatkozattal, miszerint a szükséges lázmérők bebiztosítása nélkül nem tudják a gyakorlatban megvalósítani a kért intézkedést, azok ugyanis jelenleg hiánycikknek számítanak a piacon.

Martin Krajčovič, a SAMO elnöke érdeklődésünkre közölte, a hőmérsékletmérés átlagosan 25-30 munkaórát venne igénybe, ez pedig azt jelenti, hogy a feladattal több alkalmazottat is meg kellene bízni, de még úgy is hosszú sorok alakulnának ki az üzletek előtt.

Kulcsár Lajos, a dunaszerdahelyi Coop Jednota elnöke érdeklődésünkre közölte, sem hőmérővel, sem pedig emberi kapacitással nem állnak úgy, hogy ennek a feladatnak maradéktalanul eleget tudnának tenni. „A javaslatunk az lenne, hogy miután az erre kompetens helyeken sikerül beszerezni a hőmérőket, vagy a vöröskereszt, vagy pedig a per pillanat „fél üzemen sem működő“ állami alkalmazotti szférából fel lehetne pótolni az erre a feladatra alkalmas emberi hiányt. Természetesen ehhez azt is figyelembe kellene venni, hogy érvénybe lévő a társadalom egészségét megóvó intézkedések végrehajtása és kivitelezése nem csak egy szűk csoport feladatkörének kell, hogy legyen, hanem a társadalom egészének” – nyilatkozta a dunaszerdahelyi Coop Jednota elnöke.

A Dunaszerdahelyen működő Baranyai élelmiszerbolt vezetősége szerint sem egyszerű a testhőmérséklet-mérés fizikai kivitelezése. "Elsősorban azért, mert a szükséges lázmérőt jelenleg sehol sem lehet venni. Pluszmunkával is jár, de ha tényleg segít a biztonságosabb vásárlás szempontjából, akkor ez nem probléma. Viszont a folyamat számos kérdést is felvet, például, mi a teendő, ha tényleg találunk lázas embert?” – tették hozzá.

Az ugyancsak dunaszerdahelyi Robi ABC vezetősége szerint a testhőmérséklet-méréssel kapcsolatos intézkedés akkor lenne kivitelezhető, ha az állam segítséget nyújtana az üzleteknek a megfelelő hőmérők beszerzésében. „Az intézkedés az emberi erőforrás szempontjából sem egyszerűen kivitelezhető, mivel szinte lehetetlen egy embert csupán egész napos lázmérésre alkalmazni.”

Igor Matovič a szombati sajtótájékoztatón közölte, módosították az üzletekkel kapcsolatos intézkedést. Ennek értelmében hétfőtől, március 30-tól a boltokba belépő valamennyi vásárlónak a testhőmérsékletét megmérni nem kötelező, hanem mindössze ajánlott.

Ján Mikas tisztifőorvos elmondta, szerették volna ezt az intézkedést is bevezetni, de a hőmérők beszerzése is problémás, emellett többfajta hőmérő létezik, bizonyos típusoknál pedig kevésbé pontosak a mért értékek:

„Ezt az intézkedést javaslati szinten hagytuk egyelőre. Azok az üzletek, amelyek rendelkeznek a szükséges hőmérőkkel, bevezethetik a gyakorlatban, de egyelőre nem tettük kötelezővé.”

A kormány azonban elrendelte, hogy minden egyes nyitva tartó üzletben jelentősen növelni kell a higiéniai standardot. Az erre vonatkozó szigorítás értelmében a következő szabályok vonatkoznak hétfőtől a nyitva tartó üzletekre:

 • a vásárlóknak kötelezően védőmaszkot kell viselniük, illetve valamilyen módon el kell takarniuk az arcukat (a kormány korábbi intézkedése értelmében keddtől amint elhagyjuk a lakóhelyünket, kötelező a védőmaszk viselése),
 • az üzletekben biztosítani kell a vásárlók számára kézfertőtlenítőt vagy egyszeri használatos kesztyűket, de javasolják, hogy mindkét alternatívát biztosítsák,
 • a sorakozó vásárlóknak legalább a kétméteres távolságot kell egymás közt tartaniuk, például a pénztáraknál,
 • az üzletnek továbbá biztosítani kell, hogy az üzlethelyiségben egyszerre tartózkodó vásárlók száma 25 négyzetméterenként maximum egy legyen. Matovič példaként egy 1000 négyzetméternyi üzletet említett, amelyben ez alapján egyszerre legfeljebb 40 vásárló tartózkodhat.. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy akciók vagy kiárusítás esetén sok ember gyűljön össze az üzletekben, ezáltal pedig nőjön a fertőzés veszélye.

Matovič kijelentette, amennyiben az üzlet nem tudja ezeket a feltételeket biztosítani a vásárlóknak, maradjon zárva.

A miniszterelnök szombaton közölte, az állam lehetővé teszi, hogy bizonyos szolgáltatók és üzletek – az említett nagyon szigorú higiéniai feltételek mellett – újra megnyithassák kapuikat ügyfeleik és vásárlóik előtt.

A jelenleg is nyitva tartó boltok mellett a következő egységek nyithatnak ki:

 • kertészeti cikkeket árusító üzletek,
 • gépjármű-vizsgaállomások (STK, EK),
 • optikusok,
 • textil-méteráru,
 • kerékpárboltok és -szervizek,
 • számítógépes és telefonos szervizek,
 • építészeti cikkeket és építőanyagot árusító kereskedők,
 • vas- és alkatrészboltok
 • festékkereskedések
 • közjegyzők és ügyvédek,
 • kulcs- és zárszervizek,
 • hulladékgyűjtő-udvarok,
 • lízingszolgáltatók.

Matovič hangsúlyozta, az egységek megnyitása egyelőre próbaszerűen zajlik, amennyiben ugyanis az üzemeltetők vagy a vásárlók nem tartják be az előírásokat és a szigorú higiéniai feltételeket, ismét elrendelhetik azok bezárását. A kormányfő hangsúlyozta, ennek működőképessége felelősség és szolidaritás kérdése.


(fl)