Dunaszerdahelyi városi rendőrtől is volt mit tanulnia az amerikai SWAT-egységnek!

2018. július 5. - 11:12 | Régió

Csicsay Csaba jó pár éve kutyavezetőként dolgozik, korábban Pozsonyban, ma a dunaszerdahelyi városi rendőrség kötelékében. A hét elején Zsolnára invitálták, ahol máshonnan érkező szlovák kollégáival együtt a Seattle-i SWAT rendvédelmi szerv öt kutyás egységének tartottak bemutatót.

Dunaszerdahelyi városi rendőrtől is volt mit tanulnia az amerikai SWAT-egységnek!
Csicsay Csaba a felső sorban balról a harmadik - További képekért kattints!

„A zsolnai K9 Tréning Center vezetője, Jozef Hramec barátom hívott meg erre az eseményre. Ők korábban jártak kint az amerikaiaknál, és most őket hívták vissza ide. Nálunk pedig országosan megszólítottak kb. 10 szakembert erről a területről” – mesélte a hétfőn megvalósult találkozóról.

Csicsay a városi rendőrség parancsnokával, Csiba Tiborral és annak helyettesével, Bán Róberttel érkezett Zsolnára. Mint mondta, előzetesen egyeztetett Jozef Hrameccel, mit mutathatna meg a SWAT-osoknak, ami nálunk máshogy megy a gyakorlatban.

Jozef Hramec és Csicsay Csaba

„Kíváncsiak voltak a szlovákiai rendőrkutyák kiképzési szintjére és és a kiképzés metodikájára. Voltak ott fiatal és felnőtt kutyák is. A helyiek közül mindenki bemutatott valamit, ami én esetemben egyrészt elfogás volt egy épületben Devillel, a belga juhásszal, másrészt Oggyval, a német juhásszal pedig egy blokkolás” – fejtette ki.

A SWAT (Special Weapons And Tactics/Speciális Fegyverek és Taktikák) a nagyobb amerikai városok rendőrségének különleges egysége, feladataik közt van a túszmentés, terroristák elleni bevetések, fegyveres csoportok leszerelése vagy a drogkereskedők elleni harc. Kutyás egységeikre részben más előírások vonatkoznak, mint Szlovákiában.

„Engem is meglepett, mennyi mindent tudunk mi nekik megmutatni. A technikai felszerelésben nem vehetjük fel velük a versenyt, de a szlovákiai rendőrkutya-kiképzés világszínvonalon is az elsők között van” – fogalmazott.

Elmondása szerint az egyik jelentős különbség az előírások között, hogy Amerikában a rendőrkutyák nem viselnek szájkosarat, és nem dolgozhatnak a kutyákkal tömeggel szemben, például tömegoszlatásnál vagy sporteseményen feltartóztatáskor.

„Nekik a természetes az, hogy szájkosár nélkül kiküldik az emberre, márpedig ott sérülés lesz, de ott senki nem fogja őket ezért felelősségre vonni. Persze nem arra küldik a kutyát, aki ellopott egy kenyeret. Nálunk a kosárral először fel kell szólítani az elkövetőt, és ha nem együttműködő, akkor is megvan a folyamat. Náluk ilyenkor már megy a kutya kosár nélkül” – húzta alá.

„Emellett tudni kell, hogy nem is ők képzik a rendőrkutyákat kölyökkortól, hanem már kiképezve vásárolják meg őket. Emiatt nem is tudják, milyenek a képzési folyamatok egy kölyökkutyával, vagy egy félévessel, egyévessel. Megmutattuk nekik ezt is. Nálunk a kiképzési metódus keményebb, mint az amerikaiaknál. Fokozatos terheléssel a komolyabb, bonyolultabb szituációkra készítjük fel a kutyákat, így pedig a könnyebb helyzetek megoldására is képesek lesznek” – magyarázta.

Megtiszteltetésnek veszi és egyben elismerésnek tartja, hogy részt vehettek ezen az eseményen.

„Az első benyomásom az volt róluk, hogy tök normális, barátságos és közvetlen fickók, egyáltalán nem beképzeltek. Végig kameráztak, és most hazaviszik azt a metodikát, amit láttak tőlünk. Mi pedig előttük képviseltük Dunaszerdahelyt és a városi rendőrséget, magukkal vitték az ajándékainkat” – hangsúlyozta.

Csicsay tervei közt szerepel, hogy a jövőben Dunaszerdahelyre is meghívják az amerikai különleges egységet, és egy edzés mellett megmutassák nekik a várost és a Csallóközt is.

(SzT)