A dunaszerdahelyi vidékfejlesztési suli kollégiumában lehet karanténállomás, de még nem most

2020. március 31. - 15:51 | Régió

Egyelőre tartalékként számol a belügyminisztérium a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákkollégiumával, mint ahol karanténállomás jöhet létre. A hétfőn jelzett április 1-jétől, azaz szerdától azonban még biztosan nem. Erről Szabó László, a szakközépiskola igazgatója tájékoztatta a Paramétert kedden délután.

A dunaszerdahelyi vidékfejlesztési suli kollégiumában lehet karanténállomás, de még nem most
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

A koronavírus terjedésére reagálva a Nagyszombat Megyei Önkormányzat négy, a megye fennhatósága alá tartozó diákotthont különített el a külföldről hazatérő állampolgárok részére. Jozef Viskupič nagyszombati megyefőnök hétfőn egy pöstyéni, egy senicai és egy dunaszerdahelyi kollégiumot, valamint Moravský Svätý Ján település természetiskoláját említette.

Mint azt megtudtuk, elsőként az Építészeti Szakközépiskola kollégiumával számoltak, ám ott közös WC-k és zuhanyzók vannak, ezért jött számításba a vidékfejlesztési iskola.

Szabó László igazgató délelőtt megkeresésünkkor még arról beszélt, hogy a belügyminisztérium hétfőn vette fel a kapcsolatot az iskolával, mivel amennyiben a jövőben sor kerülne rá, hogy karanténállomás jön létre Dunaszerdahelyen, akkor a belügy átveszi a kollégiumot.

"Irreálisnak tartottam az április elsejei dátumot, mert nincs semmi előkészítve, és arról sem kaptunk információt, hogy honnan és hányan érkezhetnének" - fejtette ki korábban.

A nap folyamán összeült a városi válságstáb is, ahová Hájos Zoltán polgármester ugyancsak megemlítette az iskolát, mint ami számításba jött karanténállomás létrehozása céljából, és mint megkeresésünkre elmondta, erről a megyei hivatalból értesült, lévén hogy ő maga is megyei képviselő. "Mivel nem a város a fenntartó, ebbe beleszólásunk nem volt. A belügyminisztériumot helyi szinten a járási hivatal képviseli, az epidemológiai ügyekben pedig a Regionális Közegészségügyi Hivatal jár el, az ő feladatuk biztosítani az intézményt" - szögezte le. Osztotta az igazgató szavait, hogy még semmi nincs bebiztosítva ahhoz, hogy a karanténállomás működőképes legyen.

Morvay György, a járási hivatal elöljáró kérdésünkre szintén elmondta, még nem tudni, hogy mikor jöhet létre a karanténállomás, ugyanakkor szavai szerint számolni kell azzal, hogy elsőre nem biztos, hogy minden olajozottan fog működni. Kifejtette, hogy fertőtleníteni kell az egyes helyiségeket, az esetlegesen a jövőben odaérkezőknek napi háromszori ételt kell biztosítani, továbbá védőfelszerelést, valamint személyzetet, akik az ételt odaviszik a szobák elé, valamint elviszik a korábbit.

Tudni kell ugyanis, hogy a karanténban lévők nemhogy az épületet, de még a szobájukat sem hagyhatják el. Biztosítani kell emellett az épület őrzését és egészségügyi személyzetet is arra a célra, hogy az ott tartózkodókon elvégezhessék a koronavírustesztet.

Bősön a komplex mentőszolgálat egységei, a vöröskereszt, de még egyházi szamaritánusok is jelen vannak, Nagymegyeren pedig Morvay szavai szerint a vámhivatal emberei biztosítják a karanténállomást, de a járási hivatal is részt vesz néhány technikai részlet biztosításában.

Az igazgató szerint a karanténállomás lakóinak ellátására két verziót vázoltak fel, az egyik, hogy ott főznék meg az ételt az iskola étkezdéjében, míg a másik, hogy egy kifőzdéből szállítanák oda.

Mindezzel azonban végeredményben szerdától még nem kell számolni, mint azt délután fél négykor Szabó László megerősítette.

Ennek a kapacitásuk az oka, a vidékfejlesztési kollégiumában ugyanis 33 főt tudnak elszállásolni, ami adott esetben nőhet, ha egymáshoz közel álló személyeket egy szobába tudnak rakni. Szabó László szavai szerint egyelőre tartalékként számolnak velük.

(SzT)