Dunaszerdahelyről átmehetsz Győrbe akkor is, ha nem ott dolgozol

2020. szeptember 7. - 15:39 | Régió

Nap mint nap találkozunk olvasóink kérdéseivel, illetve a Facebook különböző fórumain felvetett témával, hogy mégis ki az, aki átlépheti a szlovák-magyar határt. A szabályok, hasonlóan a tavaszi intézkedésekhez, szinte naponta változnak, ráadásul helyenként a határellenőrzést végző rendőrök is különbözőképpen értelmezik azokat.

Dunaszerdahelyről átmehetsz Győrbe akkor is, ha nem ott dolgozol
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ez utóbbi már kiderült abból is, hogy Komáromban a múlt héten ellenőrzés nélkül haladhatott át a forgalom a két határ menti város között, miközben akkor a Medve-Vámosszabadi határátkelő még teljesen le volt zárva, egészen szombat hajnalig.

Érdeklődtünk az ügyben Both Péter dunaszerdahelyi járási rendőrkapitánynál, ám ő nem tudott érdemben segíteni, arra hivatkozva, hogy a magyar hatóságok intézkedéséről van szó, szlovákiai rendőrök pedig nem végeznek határellenőrzést a magyar határon, csupán a forgalmat irányítják, ahol arra szükség van.

A szeptember 1-től hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra főszabály szerint 14 nap karantén vár, amelyet csak 2 negatív koronavírust-teszttel lehet elhagyni, de vannak kivételek.

A határátlépésre vonatkozóen kissé félreérthetően tüntették fel a szabályokat a Magyar Közlönyben, ahol "Ingázók" alcímmel jelent meg augusztus 30-án, hogy 24 órára át lehet menni az államhatártól számított 30 kilométeres sávba. A szövegezésben ugyanis később egyáltalán nem azt tüntették fel, hogy csupán az említett határsávban dolgozó külföldi állampolgárokat engednének át.

A vonatkozó 10-es paragrafus első bekezdésében az szerepel: "A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek."

A következő bekezdésben pedig úgy folytatják: "Az (1) bekezdés szerint Magyarország területén tartózkodó személy Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni."

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vonatkozó cikkében kitért egy frissebb enyhítésre is, amely a medvei határnyitással egy napon lépett hatályba. "A Kormány szeptember 4-én módosította a koronavírus-járvánnyal összefüggő határzárra vonatkozó előírásait. A tesztelésre, sport- és kulturális rendezvényekre, továbbá az üzleti célú utazásokra vonatkozó enyhítések szeptember 5-én léptek életbe" - írják.

Az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra tehát az alábbi rendelkezések vonatkoznak szeptember 5-től:

  • Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
  • Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
  • Ha ezekben az esetekben az igazolás hitelessége kétséges, az egyébként előírt egészségügyi és karanténszabályok szerint kell eljárni.

Ez utóbbi esetben nincs szó sem 24 órás, sem 30 kilométeres korlátozásról.

Tehát aki üzleti tevékenység céljából utazik Szlovákiából Magyarországra, és ezt dokumentumokkal tudja igazolni, az ezt megteheti 30 kilométernél távolabb is. Aki pedig például vásárolni szeretne a győri Árkádban, ugyancsak megteheti, amennyiben haza is megy még aznap, de legalábbis 24 órán belül. Hasonló a helyzet Komáromban vagy épp Párkányban, ahol csak a Duna választja el a két határ menti várost.

(parameter)