Dunaszerdahelytől Rimaszombatig vízhiány és szárazság vár Dél-Szlovákiára!

2023. április 23. - 10:58 | Belföld

A környezetvédelmi minisztérium közzétett egy elemző tanulmányt, mely arról értekezik, hogy a klímaváltozás következtében Dél-Szlovákia egyes régióira extrém forróság és szárazság vár a jövőben. A leginkább veszélyeztetett régiók közé tartozik a Csallóköz, ahol legnagyobb ivóvízkészletünk található. Az elemzés tartalmazza, hogy miként készülhetünk fel minderre, az állam szerint a pénz megvan rá.

Dunaszerdahelytől Rimaszombatig vízhiány és szárazság vár Dél-Szlovákiára!
Az extrém forróságtól leginkább veszélyeztetett járások a legsötétebbek (Forrás: minzp.sk / Tvnoviny.sk)

A Tvnoviny.sk a Környezetvédelmi Politikai Intézet elemzése kapcsán közölte, hogy a Csallóközben elfogyhat a víz, miközben Kelet-Szlovákia szegény régióit súlyos felhőszakadások sújthatják a jövőben, melyeknek tragikus következményei lehetnek.

Az elemzők három jelenségre összpontosítottak, mégpedig az extrém forróságra, szárazságra és csapadékra. Az extrém forróság tekintetében a legveszélyeztetettebb járások közé sorolták Pozsony I.-et, Komáromot, Érsekújvárt, Vágsellyét, Losoncot és Rimaszombatot.

"Ez leginkább a trópusi nappalok és éjszakák számának, valamint a hőmérséklet jövőbeni változásának függvénye. A súlyosan veszélyeztetettek közé sorolták azokat a járásokat is, amelyekben nehezebben hozzáférhető az egészségügyi ellátás, vagy nagyon sok a négy év alatti gyerek. Szlovákia lakosságának 16%-a él a legveszélyeztetettebb régiókban" - áll az elemzésben.

Arra számítanak, hogy az 1961 és 1980 közötti átlaghoz képest 2-4 fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet. Pozsony I., Érsekújvár és Komárom már ma is a legmelegebb járások közé tartoznak, ezekben a legmagasabb a trópusi nappalok száma. "Ógyallán mérték emellett az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 40,3 fokot Szlovákiában. Ezek a járások azért is sérülékenyek, mert a lakosság viszonylag magas aránya 70 év feletti" - közölték.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet jelentős emelkedésére számítanak a jövőben a Losonci járásban, ami miatt a legveszélyeztetettebb járások közé sorolták. További tényezők, ami miatt ez így történt, szociálökonómiai jellegűek, például hogy némely községekben nagyon magas a négy évnél kisebb gyerekek száma.

Az elemzők megjegyzik, hogy a forróság elleni legjobb védelmet a zöldövezetek jelentik. A városi faültetés és parkosítás 2-8 fokkal csökkentheti az adott helyeken a hőmérsékletet.

A szárazságtól leginkább veszélyeztetett járások

Rendkívüli helyzetben van a Csallóköz, ahol a mezőgazdasági tevékenység miatt kevés az erdő is. Ebből a szempontból a legveszélyeztetettebbek a Pozsonyi II. és V. vagy épp a szomszédos Szenci járás, melynek nagyon nagy része mezőgazdasági termőterület. A másik ilyen csoport Délkelet-Szlovákiában található, Kassa és Tőketerebes, de kevés a víz a gömöri régióban is.

A legtöbb száraz napra a Nagyrőcei, Rimaszombati és Poltári járásokban lehet számítani. Az elemzők legegyszerűbb tanácsa, hogy csökkentsük a vízfogyasztást, a mezőgazdaságban a szárazságnak ellenálló termények termesztése, valamint hogy az egyes gazdaságokat folyóvizek közelébe orientáljuk.

A környezetvédelmi minisztérium közölte azt is, hogy létezik stratégiájuk a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. Konkrét intézkedéseket is tartalmaz, mint a láposok megújítása vagy a szervesanyag-tartalom növelése a termőföldben, a nehéz agromechanizáció korlátozása vagy a zöld infrastruktúra támogatása. Segíthet a nagy kiterjedésű gazdasági rendszerek kisebb, kombinált rendszerekké való átalakítása, az erdei vízgazdálkodás, illetve az erdők stabilitásának növelése, illetve a szárazsággal és tüzekkel szembeni ellenállásuk javítása. A miniztérium ugyanakkor elismeri, hogy az effajta intézkedések bevezetése évtizedekig tart.

(Tvnoviny.sk)