A duplájára emelkedhet jövőre a gáz ára, ha nem lép a kormány

2023. november 29. - 08:29 | Belföld

Elfogadhatatlannak tartja az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) lépését a gazdaságügyi minisztérium.

A duplájára emelkedhet jövőre a gáz ára, ha nem lép a kormány
Fotó: TASR - illusztráció

Szlovákiában a mostani gázárakat az Árszabályozási Hivatal helyett Eduard Heger kabinetje határozta meg, és januártól csak kis mértékben emelkedtek. Erre az államkasszában 1,7 milliárd eurós támogatást különített el.

Az Árszabályozási Hivatal most arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem lép ismét, 2024 januárjától több mint 100 százalékkal emelkedik a gáz ára a háztartások számára.

A kormány korábban már bejelentette, hogy lesz támogatás, de még nem mutatta be a részleteket. Az ÚRSO a tavalyi évtől eltérően most úgy döntött, nem várja meg a Denisa Saková vezette gazdasági minisztérium konkrét lépéseit, és jóváhagyott néhány kereskedői javaslatot.

Az ÚRSO kiadott egy árképzési határozatot, ebből pedig az következik, hogy a gáz ára 2024-ben jelentős mértékben, akár a kétszeresére is emelkedhet.

A jelenlegihez képest hozzávetőlegesen 125 százalékos tarifaemelésről van szó a háztartásokra vonatkozóan. Míg idén a D2-es csoportba tartozó háztartás 0,04927 eurót fizetett a gázért kilowattóránként, addig jövő évtől már 0,11143 euró is lehet az ára.

Ondrej Šebesta, a Szlovák Gázművek (SPP) kommunikációs osztályának igazgatója úgy reagált, hogy a társaság a kiszolgáltatott ügyfelek védelme érdekében arra számít, hogy a kabinet 2023-hoz hasonlóan 2024-re is korlátozza a gázszolgáltatás árát egy külön kormányrendelet révén, amelynek előkészítése folyamatban van.

"A gázszolgáltatási árak csak egy ilyen szabályozás elfogadása után lesznek ismertek" - mondta, hozzátéve, az SPP azonnal módosítani fogja az árlistát, miután a kormány elfogadja a vonatkozó rendeletet.

Denisa Saková (Hlas) gazdaságügyi miniszter ugyanakkor leszögezte, a háztartások ennek ellenére nem fognak többet fizetni jövőre a gázért, mint idén. A tárca ugyanis már előkészítette a szükséges lépéseket, hogy stabil és megfizethető gázárakat biztosíthassanak a háztartások számára.


(parameter)