Duplájára emelkedik a "füstmentes dohánytermékek" után fizetendő adó

2020. augusztus 29. - 14:31 | Belföld

Duplájára emelné a pénzügyminisztérium az Iqos készülékekbe való "Heets" dohánytermékekre kivetett adót.

Duplájára emelkedik a "füstmentes dohánytermékek" után fizetendő adó
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A minisztérium javaslata tárcaközi egyeztetésre került, és ha a tervezet "átmegy"a parlamenten, 2021 februárjától léphet érvénybe.

Az említett dohánytermék 2017 kapható Szlovákiában, és forgalmazása sokkal jövedelmezőbb a gyártó Phillip Morris számára, mint a klasszikus cigarettáké.

A gyártók tisztán a vételár kb. 26 százalékát könyvelhetik el profitként egy csomag klasszikus cigaretta esetében, míg a Heets-nél a vételár 75 százaléka a tiszta nyereség.

A klasszikus cigaretta esetében jelenleg 64,10 euró adót vet ki az állam egy kilogramm dohányra. Ez jövőre 74,60 euróra emelkedhet.

A "füst nélküli dohánytermékek" esetében jelenleg 76,70 eurót tesz ki az adó kilogrammonként. Mivel egy csomag Heets 6,1 gramm dohányt tartalmaz, könnyen kiszámítható, hogy egy csomag után 0,47 euró az adó. A pénzügyminisztérium ezt növelné most a duplájára, vagyis a Heets esetében 146,1 eurónyi adót vetnének ki az ezekben a termékekben található egy kilogramm dohányra. Egy csomagra vetítve ez 0,89 euró volna.

Az adóemelés által csökkenne a gyártók tiszta nyeresége: a klasszikus cigaretta esetében dobozonként a vételár 22 százaléka, "hevített" cigaretta esetén a vételár 63 százaléka volna a tiszta profit.

Nem tudni, mekkora lesz az áremelkedés

Nem szabályszerű, hogy az adóemelést követően a dohányosoknak mélyebbre kéne nyúlniuk a zsebükben, de a szlovákiai gyakorlat azt mutatja, hogy adóemelés esetén a gyártók automatikusan árat emelnek.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy az adóemelés kb. 40 centtel viszi majd fel egy doboz cigaretta árát, ám a Heets esetében még nagyobb lehet az áremelkedés. A Phillip Morris szlovákiai képviselője a SME napilap kérdésére azt válaszolta, hogy a közegészségügy támogatása érdekében a Heets-féle kevésbé káros alternatívák elterjedését inkább alacsonyabb adóval kéne ösztönözni.

A pénzügyminisztérium arra számít, hogy jövőre 104 millió eurót szed be a dohánytermékek jövedéki adójából, és ez az összeg 2022-re elérheti a 144 millió eurót.

A "füstmentes" dohánytermékek szívása Szlovákiában nem számít klasszikus értelemben vett dohányzásnak, a Heets "fogyasztható" olyan helyeken is, ahol a klasszikus cigarettázás tilos. A Közegészségügyi Hivatal jelenleg nem tervezi a vonatkozó szabályozás módosítását.

(SME)