Duplájára nőhet 2023-ban a villany ára, ha nem sikerül legalább 15 százalékot megspórolni, a gáz ára 55 százalékkal emelkedhet

2022. szeptember 2. - 19:05 | Belföld

101 százalékkal emelkedhet az áram ára akkor is, ha sikerül elérni az „árstopot”, a földgáz mintegy 55 százalékkal lehet drágább jövőre. Az közintézmények és a cégek esetében kormány még mindig csak a segítség tervezésénél tart, nem lehet tudni mennyit kell majd fizetniük az energiáért.

Duplájára nőhet 2023-ban a villany ára, ha nem sikerül legalább 15 százalékot megspórolni, a gáz ára 55 százalékkal emelkedhet
Fotó: TASR

Ma (pénteken) sem jutott eredményre a kormány az energiaárak korlátozása vagy a fogyasztók számára való kompenzálása kérdésében. Igor Matovič pénzügyminisztert meglepte, hogy a háztartások esetében is akár 100 százalékkal emelkedhet jövőre a villanyáram ára, és hasonlóan nyilatkozott erről Milan Krajniak (Sme rodina) szociális ügyi miniszter is. Eduard Heger kormányfő azonban nem látszott meglepettnek.

A miniszterelnök pénteken, a kormány rendkívüli ülése után elismerte, hogy az elektromos áram és a földgáz ára emelkedni fog a háztartások számára is, az a kérdés, hogy mennyivel. „Most próbáljuk kezelni a 2023-as helyzetet” – jelentette ki Heger.

Szerinte a földgáz várható ára egyelőre 55 százalékkal emelkedhet, az elektromos áram ára azonban sokkal nagyobb mértékben nőhet.

A miniszterelnök emellett hangsúlyozta a spórolás szerepét is, de arról is beszélt, hogy a kormány az energia árának korlátozása mellett a kompenzációban is gondolkodik.

"Előbb arról tárgyalunk, hogy tudunk-e még faragni az árból, ezt követően eshet szó a kompenzációról" - mondta Heger.

Aki nem spórol, az 100 százalékkal többet fizethet

Az elektromos áram esetében a gázárnál nagyobb emelkedéssel lehet számolni: az áremelkedés átlagosan akár 100 százalékos is lehet. Az végső ár attól függ, hogy az adott háztartás képes lesz-e spórolni a 2020-as évhez képest.

„Ha belefér a fogyasztás 85 százalékába, akkor az áremelkedés 51 százalékos lesz, ha ugyanannyit fogyaszt, akkor 100 százalékos emelkedéssel számolhat” – jelentette ki Heger.

Karol Galek (SaS), a gazdasági minisztérium államtitkára pénteken reggel még 10-20 százalékos áremelkedésről beszélt. Az államtitkár szerint azonban jelenleg sem lehet pontosan meghatározni a villanyáram fogyasztói árát, viszont továbbra is állítja, hogy a villamos energia árát sikerült befagyasztani a Szlovák Villamos Művekkel kötött memorandumban.

„Minden érvényes, ami a memorandumban szerepel, az árplafont 61,2 euróban határoztuk meg megawattóránkként a nyers villanyenergiáért, ehhez számolják még hozzá a többi díjat, amit a független szabályozási hivatal állapít meg” – magyarázta az államtitkár.

Ez a „többi díj” azonban jelentős áremelkedést eredményezhet jövőre. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint a gazdasági minisztérium nem tájékoztatta a kormányt arról, hogy az ára felhasználói ára akár 100 százalékkal is emelkedhet.

„A háztartások 1,5 milliárd euróval többet fizetnek majd jövőre – jelentette ki Matovič. – Mintha egy betonfalnak rohannánk, de a gazdasági minisztériumban úgy tesznek, mintha minden az irányításunk alatt lenne.”

1,5 milliárd euróval nagyobb számla

A pénzügyminiszter szerint a gazdasági minisztérium félretájékoztatta őket.

„Ma megdöbbenve értesültünk a gazdasági minisztérium képviselőjétől, hogy jövőre a háztartások csak az áramért 1,5 milliárd euróval többet fognak fizetni” – jelentette ki Matovič.

Azt azonban ő is elismerte, hogy maga az energia ára nem emelkedik, marad a jelenlegi 61,20 euró. Az áram fogyasztói ára azonban a 61,20 eurós energiaár mellett ma 186 euró megawattóránként, ez pedig jövőre 281 euróra emelkedhet. Ez az ár azonban csak a 2020-as fogyasztás 85 százalékáig lesz érvényes, efelett már 904 eurót kell fizetni megawattóránként, így ha valaki ugyanannyit fogyaszt majd, mint 2020-ban, akkor 100 százalékkal többet fog fizetni az áraméért.

Igor Matovič Richard Sulíkot tette felelőssé ezért a – pénzügyminiszter szerint váratlan – helyzetért. „Ma a gazdasági minisztérium képviselőjétől megtudtuk, hogy a villany árának befagyasztása a háztartások számára azt jelenti, hogy 100 százalékkal többet kell érte fizetni” – rótta fel Sulíknak Matovič.

Furcsa módon a pénzügyminiszter még marasztalta a kormányban a hétfőn már lemondott Sulíkot.

„Nem tudom, hogy most van-e itt az az idő, amikor a gazdasági miniszter leléphet a pozíciójából, és úgy tehet, hogy ő mindent megtett” – mondta Matovič.

Kijelentette azonban azt is, hogy ő maga nem fog lemondani, vagyis hétfőn Sulík után az SaS másik három minisztere is be fogja adni lemondását. „Százszor jobban szeretném, hogy Sulík maradjon, mert ez a vaj az ő fején van – mondta Matovič. – 100 százalékra állíthatom azonban, hogy én nem mondok le, csak akkor mondok le, ha megvalósítjuk a lakosságnak ígért 10 pontos programot.”

Galek: Matovič tudta hogyan nő jövőre az áram ára

A gazdasági minisztérium szerint azonban a pénzügyminiszternek nincs mit felrónia Sulíknak.

„Mi mindig pontosan tájékoztattunk az aktuális helyzetről, és a villamos művekkel kötött memorandumot a pénzügyminiszter is aláírta, tehát tudta, hogy mi van benne” – lőtt vissza a pénzügyminiszterre Karol Galek.

Szerinte az még most sem végleges, hogy a villanyáram árába beépített egyéb költségek milyen mértékben emelkednek. „Mi minden esetben figyelmeztettünk arra, hogy van olyan része az áram árának, amit mi a gazdasági minisztériumból nem tudunk befolyásolni” – magyarázta Galek. Ezeket a díjakat ugyanis a kormánytól független Árszabályozásai Hivatal (ÚRSO) szabja meg.

Galek szerint azonban a lakossági árakat ahhoz kell hasonlítani, hogy az elektromos áram ára 12-15-szörös mértékben, vagyis 1200-1500 százalékkal emelkedett.

„Matovič úgy viselkedik, mintha az energiaválságot az egész világon Richard Sulík okozta” – védte miniszterét az államtitkár.

Mennyit fizetnek majd a cégek?

A közintézmények – iskolák, kórházak – és a cégek helyzete még bonyolultabb. A gazdasági minisztérium szerint szeptember végéig tisztázódhatnak a feltételek, akkorra derülhet ki, hogy ezeknek a szereplőknek mennyit kell majd fizetniük a villanyáramért és a földgázért. A kormány hétfőn újra tárgyal az energiaárak szabályozásáról.

- lpj -